Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής για εγκληματικότητα: Βεβαίως πρέπει να αμυνθείτε






Άμυνα αντί ύπνου προτείνει ο κ. Σταύρος Κοντονής σε περίπτωση εισβολής ληστών κρατώντας διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν πως κοιμούνται εάν αντιληφθούν διαρρήκτες μέσα στην οικία τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «πρωινή Ανάγνωση» με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει είπε πως «βεβαίως πρέπει να αμυνθείτε. Αυτές είναι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και εκτιμώνται από το δικαστήριο που επιλαμβάνεται».

Στο ερώτημα δε της δημοσιογράφου εάν υπάρχει κίνδυνος δίωξης για όσους αντιδρούν στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, είπε «όλα αυτά εκτιμώνται και στο στάδιο άσκησης ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα και πολύ περισσότερο από τον δικαστή όταν η υπόθεση φθάσει στην ακροαματική διαδικασία… Αυτές οι διατάξεις είναι στον Ποινικό μας Κώδικα και το νομικό οπλοσάσιο είναι πλήρες στο ζήτημα αυτό. Αν δούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Όμως οι διατάξεις αναφορικά με το ζήτημα της άμυνας, της έκτακτης ανάγκης και της δύσκολης κατάστασης ενός πολίτη που κινδυνεύει η ζωή του, περιγράφονται στον κώδικα μας και τα δικαστήρια μας με ενάργεια αντιμετωπίζουν τέτοιες υποθέσεις».

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την εγκληματικότητα ωστόσο επισήμανε ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με «σοβαρότητα και επιτυχία» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του κ. Τόσκα που προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν τους κοιμισμένους στην θέα των ληστών ειπε «αυτά που λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις το πρώτιστο είναι να διασφαλίσεις την ζωή σου. Αυτό εννοούσε ο κ. Τόσκας» για να προσθέσει ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιφρουρήσουμε την ζωή και την σωματική μας ακεραιότητα αν συμβεί το απευκταίο».