Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:40
Ελλάδα

«Κλειδώνει» η συμφωνία, το κουαρτέτο αναχωρεί το Σάββατο






Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη διάρκεια των μαραθώνιων συσκέψεων της Πέμπτης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει πλέον μόνο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων συζητείται αυτή την ώρα σε συνάντηση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα των στεγαστικών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, σήμερα θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου Tαμείου Iδιωτικοποιήσεων.

Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. To μοντέλο που προκρίνεται προβλέπει απόσχιση του 100% της θυγατρικής δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ και τη μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο.

Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο 51%, και θα παραχωρήσει το υπόλοιπο 49% στον ιδιωτικό τομέα. Από το 49%, ένα τμήμα των μετοχών θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ ένα άλλο ποσοστό θα παραχωρηθεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, προβλέπει τη διατήρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, κάτι που αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αναφορικά με τη διαδικασία αποπληρωμής της ΔΕΗ, αυτή θα γίνει με τα έσοδα τόσο από την απευθείας πώληση του ΑΔΜΗΕ όσο και από τη δημόσια προσφορά των μετοχών του μέσω χρηματιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα, γιαυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν το Σάββατο, από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η «φόρμουλα» της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα δάνεια, αυτόνομα ή σε μεικτές εταιρείες με τις τράπεζες, θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη και δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον αυτού που κάνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

 

Πηγή: zougla.gr