Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 15:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση αλλάζει στάση: 150 μετανάστες με χειροπέδες από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά






Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αφού σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν με χειροπέδες περίπου 150 Πακιστανοί και Αφγανοί από τη Μυτιλήνη με το πλοίο Blue Star 1.

Στο λιμάνι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ περίμεναν τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο και από εκεί θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 150 μετανάστες που εντοπίστηκνα να έχουν μπει παράνομα στη χώρα μεταφέρθηκαν με πλαστικές χειροπέδες μίας χρήσης με το Blue Star 1 από τη Μυτιλήνη στον Πειραία.

Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να παραμένει μόνο στα χαρτιά η κυβέρνηση αλλάζει στάση στο προσφυγικό και πλέον ξεκινάει ο διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών με τους τελευταίους να έρχονται από τα νησιά με χειροπέδες. Οι πρωινές εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά δείχνουν πως πλέον η κυβέρνηση πέρασε από το δόγμα «ανοιχτά σύνορα για όλους» στο «χειροπέδες και συλλήψεις» για τους παράτυπους μετανάστες.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό με μεγάλη ομάδα μεταναστών να ταξιδεύει με χειροπέδες.

 

Μας έφεραν από τη Μυτιλήνη με χειροπέδες -Δεν έχουμε χαρτιά

Στο Mega και την πρωινή εκπομπή των Καμπουράκη και Οικονομέα μίλησε ένας εκ των 150 μεταναστών λέγοντας ότι φοράνε όλοι χειροπέδες. Πρόσθεσε ότι άλλοι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία με βάρκες πριν από 25 ημέρες και άλλοι πριν από 10 ημέρες, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ότι πλήρωσαν 1.000 ευρώ στους δουλεμπόρους για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

 

Καμία εμπλοκή το λιμενικό -Απόφαση της ΕΛ.ΑΣ η μεταφορά των μεταναστών 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό που μίλησε στο MEGA η εξέλιξη αυτή δεν αφορά το Λιμενικό αφού στην υπόθεση έχει εμπλακεί το Μεταγωγών.

 

Kυρίτσης: Ηταν σε περιορισμένο χώρο, αλλά όχι δεμένοι

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης διέψευσε το γεγονός ότι οι μετανάστες ήταν δεμένοι εν πλω, τονίζοντας ότι η ενημέρωση που έχει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως τους περάστηκαν χειροπέδες μιας χρήσης στη Μυτιλήνη, τις οποίες δεν φορούσαν στο καράβι, όπου ήταν «σε περιορισμένο χώρο, αλλά όχι δεμένοι».

Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης είπε πως «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει καμία σύλληψη» και ότι «πούλμαν» θα παραλάβουν τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν από το καράβι σε κλειστό τύπου κέντρο.

Στις εικόνες που μεταδόδηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο,  διακρίνονταν δύο κλούβες της αστυνομίας οι οποίες μπήκαν στο πλοίο για να παραλάβουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο Κορίνθου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασης.

Πηγή: iefimerida.gr