Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Ιοκάστη» σαρώνει τη χώρα -Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι & χιόνια σήμερα






Βαθμιαία αλλαγή του καιρού, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένεται σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ.

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη», όπως αναφέρει το meteo.gr θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 10-11/2/2018, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.

Σύμφωνα με το meteo.gr βροχές θα σημειωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, σε Πελοπόννησο, Νότιο Ιόνιο και Στερεά Ελλάδα. Μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου θα είναι ισχυρά. Βροχές αναμένονται και στην Αττική καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και καταιγίδες από το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα. Εντωμεταξύ, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά, στη δε Δυτ. Μακεδονία από τα 600 μ.

Για την Κυριακή, το meteo.gr προβλέπει ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από τη νύχτα στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Στερεά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική στέρεα και την Εύβοια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νοτιά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του ανατολικού αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Καλλιάνος

Για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών, προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος:

«Ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο τις τελευταίες ώρες έχει “γεννηθεί” στην περιοχή ανοιχτά της Τυνησίας, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικότερα, θα περάσει νότια από τη Σικελία, θα βαθύνει περισσότερο (θα γίνει δηλαδή πιο ισχυρό) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αλλά και του πρωινού της Κυριακής θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό είναι “αποφασισμένο” να δώσει αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα Επτάνησα, κατά τόπους στα ηπειρωτικά αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι κατά τόπους και κατά περιόδους οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυρές.

Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και για πλημμυρικά φαινόμενα. Σας παρουσιάζω αναλυτικά τον καιρό για το Σαββατοκύριακο.

Σάββατο: 

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου, αναμένονται βροχές και κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι βροχές θα είναι περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος από τα υψόμετρα και πάνω που βλέπετε στον χάρτη της επικράτειας και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα θα χιονίσει ακόμα και πάνω από τα 650 μέτρα τοπικά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νοτιάδες και θα είναι θυελλώδεις με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά, με εξαίρεση το Βόρειο Αιγαίο όπου θα πνέει βορειοανατολικός άνεμος με ένταση έως και 8 με 9 μποφόρ ως μέγιστες ριπές.

Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 11 βαθμούς στα βόρεια, τους 16 στα δυτικά, τους 15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 21 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr