Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 23:38
Τοπικά

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας σήμερα στην Ευαγγελίστρια






Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα πραγματοποιηθούν στον Καθεδρικό Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και στον περίβολο, σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και συμμετέχουν η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Το Εγγλεζονήσι, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας Μαγνησίας Μνήμες Προσφύγων, ο Σύλλογος Καππαδοκών Μαγνησίας, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου και ο Σύλλογος Προσφύγων Αλμυρού.

Φέτος θα τιμηθούν με επισημότητα ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και οι συν αυτώ αναιρεθέντες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Αγιοι Νεομάρτυρες που γνώρισαν ατιμωτικό και βίαιο θάνατο, που το αίμα τους πότισε τη μικρασιατική γη και αναμίχθηκε με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων του χριστιανισμού.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις οργανώνει η Ενορία Ευαγγελιστρίας με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών ΙΩΝΕΣ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ και του Μικρασιατικού Συλλόγου Μνήμες Προσφύγων.

Σήμερα, Κυριακή θα τελεστεί Ορθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο, κ. Ιγνάτιο και στη συνέχεια Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών γονέων και αδερφών. Θα ακολουθήσει λιτάνευση των ιερών εικόνων των Αγίων Ιερομαρτύρων.

Στις 11.00 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου «Μνήμες Προσφύγων», Γ. Φατσή. Στη συνέχεια θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στον περίβολο του Ι.Ν.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση σε αίθουσα του Ι. Ναού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί Εσπερινός με Παράκληση στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, ποίημα του υμνογράφου Σιμωνοπετρίτου Πορφυρίου μοναχού.

Υπενθυμίζεται ότι στην πλατεία Ευαγγελιστρίας έχουν αποτυπωθεί εικαστικά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής (μαρμάρινη προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο ανατολικό μέρος της πλατείας, εγχάρακτο ορειχάλκινο μνημείο μαρτύρων κληρικών και λαϊκών στη βάση του καμπαναριού του ιερού ναού και εγχάρακτες ορειχάλκινες παραστάσεις στο βάθρο του μαρμάρινου αγάλματος της ελευθερίας).

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού παίρνουν ιστορική διάσταση, όταν τελούνται στο φυσικό χώρο της Νέας Ιωνίας, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 και κατοικείται κατά το πλείστον από τους απογόνους αυτών.

 Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η υφυπουργός ΠΟΜΕΔΙ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε για τη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού:

«Μια θλιβερή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία αποτελεί για όλους μας η γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται. Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και πόνου και συγχρόνως ημέρα απόδοσης τιμής και χρέους στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Είναι ημέρα μνήμης για τη μεγάλη καταστροφή, ημέρα τιμής στους σφαγιασθέντες και τους εκδιωχθέντες Έλληνες, αλλά και ημέρα διδαχής για κάθε δύσκολη συγκυρία.

Θλιβερή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί η εγκληματική πράξη γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την τουρκική βία και τη βαρβαρότητα. Οι Ελληνες της Μικράς Ασίας έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας και θηριωδίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι χρέος εθνικό και ιστορικό.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έζησαν ένα φρικτό διωγμό. Μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν, με αρχές, αξίες και ιδανικά».

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέρει:
«Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Μια μέρα σπουδαίας σημασίας για Νέα Ιωνία Βόλου, η οποία ιδρύθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και αποτελεί εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς. Οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της τότε οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ανέδειξαν φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματικότητας για το ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι. Ειδικά όσον αφορά στην πόλη μας, η εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων έδωσε μια διαφορετική πνοή. Η επίδραση του προσφυγικού στοιχείου και ο ρόλος, που αυτό έπαιξε στην πορεία της πόλης, έδωσαν μια νέα διάσταση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, και η επιρροή του στην πολιτιστική και μορφωτική εξέλιξη του Βόλου υπήρξε γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Στις 18 του Σεπτέμβρη η Νέα Ιωνία Βόλου αποδίδει ιδιαίτερο φόρο τιμής στους ιδρυτές της, τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που την κατέστησαν εστία παράδοσης και πολιτισμού της προσφυγιάς, μια πόλη-μουσείο, οι γειτονιές της οποίας αφηγούνται την ιστορία της πλούσιας αλληλεπίδρασης διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο. Όντας ο ίδιος απόγονος μιας προσφυγικής οικογένειας από το αλησμόνητο Εγγλεζονήσι, μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και τη στάση ζωής τους γνώρισα το μεγαλείο της μικρασιάτικης ψυχής.

Το παράδειγμα των αυτοδημιούργητων προσφύγων της Νέας Ιωνίας Βόλου αποτελεί σήμερα πηγή έμπνευσης για τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους μεγαλύτερους που λόγω της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται στη συνέχιση της καθημερινότητάς τους και κάποιοι μάλιστα που η ζωή τους βγήκε στο περιθώριο παλεύουν από την αρχή».