Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 19:58
Τοπικά

ΕΚΒ: Ζοφερό εργασιακό τοπίο στη Μαγνησία – Δύσκολα θα αναστραφεί






Με μελανά χρώματα περιέγραψε το εργασιακό τοπίο στη Μαγνησία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος κάνοντας τον απολογισμό δράσης του Ε.Κ. Βόλου στην Απολογιστική Συνέλευση των Αντιπροσώπων. Χαρακτήρισε τριτοκοσμικές τις συνθήκες που εξαπλώνονται σε κάθε χώρο δουλειάς, ενώ επισήμανε ότι τις περισσότερες οικογένειες πλήττουν εφιαλτικές καταστάσεις φτώχειας και εξαθλίωσης. Τόνισε ότι το ΕΚΒ θεωρεί πως δεν μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση και η Μαγνησία να βγει απ’ το τέλμα, εάν δεν αλλάξει, πρώτα, το μείγμα της αντιαναπτυξιακής πολιτικής που συνεχίζει να υλοποιεί η Κυβέρνηση.
Μόνο τον Μάρτιο που μας πέρασε, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν τους 18.000, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία επέβαλε πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και για εκμετάλλευση εργαζομένων (μη τήρηση ωραρίου εργασίας). Η πρόβλεψη δε είναι ότι, στο τέλος του 2017, τα πρόστιμα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ!
Τόνισε ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι ο επιχειρούμενος «επανιδρυτικός Χάρτης» της Ευρώπης. Μιας άλλης Ευρώπης, όχι έτσι όπως την ξέραμε, αλλά μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» ή «πολλών επιλογών», κατά τον κ. Τσίπρα! Μιάς Ευρώπης, όπου ηγέτιδες θα είναι οι οικονομικώς ισχυρές Χώρες, και οι υπόλοιπες οι αδύναμοι «δορυφόροι» τους, που θα περιστρέφονται γύρω από αυτές υποφέροντας, για να διασφαλίζουν τον πλούτο τους!

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος

Επισήμανε ότι οι συνέπειες της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής είναι η παραβατικότητα, η αδήλωτη εργασία, η ψευδώς δηλωμένη εργασία, η απλήρωτη εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι μειώσεις μισθών με την απειλή της απόλυσης, η ομηρία εργαζομένων σε αφερέγγυους εργοδότες και οι εικονικές αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, αυτή η δραματική κατάσταση αντί να αποκατασταθεί με τη λήψη άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση, επιτείνεται και από τον κοινωνικό αυτοματισμό και τη μετατόπιση ενός επικίνδυνου «κατηγορώ» μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Τελευταίο «δείγμα γραφής» της, η επικείμενη βέβαιη υπογραφή και 4ου Μνημονίου με τους δανειστές, αφού η Κυβέρνηση, που εκλέχθηκε παραμυθιάζοντας τον Λαό ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, δέχθηκε, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, για άλλη μιά φορά να κάνει τις υποχωρήσεις που της ζητούνταν στα εργασιακά – δημοσιονομικά!

Επιπλέον ανέφερε ότι μετά τον ΟΣΕ, άλλη μια στρατηγικού και κοινωνικού χαρακτήρα Δημόσια Επιχείρηση, η ΔΕΗ, ξεπουλιέται από την Κυβέρνηση και ιδιωτικοποιείται, κατ’ αξίωση των Δανειστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια και για τους συναδέλφους-εργαζόμενους σ’ αυτή.
Η χώρα έχει βυθιστεί στην ύφεση σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με την επίσημη ανεργία στη ΘΕσσαλία να ξεπερνά το 23% ενώ η νεανική ανεργία
διαμορφώθηκε το 2016 στο εξωφρενικό 45,2%, ενώ η ανεργία στις γυναίκες, για μία ακόμη φορά, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, με μεσοσταθμικό ποσοστό 28 % τον περασμένο Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερη από εκείνη που καταμετρήθηκε για τους άνδρες (19,5%) και φυσικά αυτό σημαίνει δραματική μείωση των εισφορών στον ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτήρισε τερατούργημα.

Εκτίμησ εότι θα πράγματα θα είναι δυσκολότερα στο μέλλον “Από μόνο του το θεματολόγιο που τέθηκε στο τραπέζι της β΄ αξιολόγησης από την Κυβέρνηση και τους Δανειστές (απελευθέρωση των απολύσεων, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, άρνηση για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων) έδειξε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η Διοίκηση του ΕΚΒ βρέθηκε στο πλευρό κάθε συναδέλφου, αφουγκράσθηκε προβλήματα, προώθησε αιτήματα, παρενέβη υπέρ συναδέλφων (στο ΣΕΠΕ, στα Δικαστήρια), στήριξε κινητοποιήσεις και κοινωνικές δράσεις, ανέλαβε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες, στον Αλμυρό) και, βεβαίως, οργάνωσε και μετείχε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε Πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί

Σταγόνα στον ωκεανό οι δράσεις

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε τις ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Βόλου τον τελευταίο χρόνο για να αντιμετωπίσει τα μέτρα που έχουν εξαθλιώσει του πολίτες ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημ. Βασιλείου, την στιγμή που η ανεργία καλπάζει όπως και η μαύρη εργασία.  Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι το βάρος των πολιτκών συνεχίζουν να σηκώνουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και, γενικώς, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
“Η υπόθεση της σταθεροποίησης της οικονομίας, που άλλοι ήταν υπεύθυνοι για την κατάρρευση και τα χάλια της, έπεσε στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, όσο και στην ελληνική κοινωνία και την πραγματική οικονομία, συνολικότερα. Η κατάρρευση της οικονομίας, τα νέα φορολογικά βάρη, η κατεδάφιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το Ασφαλιστικό έκτρωμα του ΕΦΚΑ, η απαξίωση της Υγείας και της Παιδείας είναι «δείγματα» της δικής της πολιτικής, προσαρμοσμένης στις αξιώσεις των Δανειστών και στα νέα μνημόνια”.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι ότι το ΕΚΒ θα συνεχίσει να μάχεται στην πρώτη γραμμή “για την επαναδιεκδίκηση όλων όσα μας άρπαξαν, χαιρετίζω κι εγώ τις εργασίες της Συνέλευσης και καλώ τους συναδέλφους να δώσουν ακόμη πιο ισχυρή εντολή στη Διοίκηση για να συνεχίσει το έργο της, στις εξαιρετικά δύσκολες, επαναλαμβάνω, αυτές συγκυρίες”.

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Παρασκευή 

Στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο Δ.Σ. Βόλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωσης, μαζικοποίησης και ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος Κάλεσε δε όλους να συμμετέχουν την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 μμ. Στην πλατεία Πανεπιστημίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup για την απόφαση των αντιλαϊκών μέτρων στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σωματεία, επιτροπές αγώνα και μαζικοί φορείς για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης, αλλά πάνω απ όλα αντεπίθεσης διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ