Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 01:43
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώμαλη προσγείωση: Χάνεται και το Eurogroup της Παρασκευής






Μια ακόμη ανώμαλη προσγείωση προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup φέρνει η κοινοποίηση της ατζέντας της συνεδρίασης της Παρασκευής, 7 Απριλίου, στην Μάλτα, καθώς παρά τις δεσμεύσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων ότι θα υπήρχε τεχνική συμφωνία (stall level agreement) το επίσημο κείμενο μιλάει για εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν…

Γίνεται μάλιστα ειδική μνεία στα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η πιθανότητα να γεφυρωθεί το χάσμα πριν την Παρακευή του πρωί που συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup εχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup τονίζονται τα ακόλουθα: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις μεταξύ των Θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESMκαι ΔΝΤ) και των ελληνικών αρχών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στα βασικά θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το συνολικό «πακέτο», η οποία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον κλάδο ενέργειας καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα π.χ. μετά το 2018».

Στην Αθήνα δήλωναν… βέβαιοι για συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη κρυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε βέβαιος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους  ότι «θα έχουμε τεχνική συμφωνία (SLA) ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή» καθώς «είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά». Μάλιστα προεξοφλούσε και τη συμμετοχή του ΔΝΤ μέσω του δικού του προγράμματος (MEFP):  «Το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, του ΔΝΤ δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα» σημείωνε.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζετε» δήλωνε το ίδιο βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έχει ενδιαφέρον η στάση της κυβέρνησης που επέμενε ακόμη και πριν λίγες ώρες ότι η συμφωνία είναι θέμα… ολίγων ημερών. Παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος του Eurogroup πάγωναν τις προσδοκίες των κυβερνητικών παραγόντων για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων από ώρα σε ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε την Κυριακή ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις…