Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Μπροστά 8 μονάδες η ΝΔ – Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει η ψαλίδα






Με 8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφωνόταν στο 6,5%.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 16,5%. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ και Ποτάμι με 2,5% έκαστο. Το 4% των ψηφοφόρων συγκεντρώνουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και η Ένωση Κεντρώων.

 

Συντριπτική και η παράσταση νίκης

 

Οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες (50,5%) προβλέπουν πως στις επόμενες εκλογές πρώτη θα αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 20,5% εκτιμά ότι από την επόμενη κάλπη θα βγει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Το 31,5% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδια ώρα που 1 στους 4 επιθυμεί μία κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και ως προς τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν πολύ χαμηλή συσπείρωση (43%) έναντι 81% που δείχνει η ΝΔ. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 1 στους 3 ψηφοφόρους τους προς την αποχή, το άκυρο και το λευκό, 5,5% που πηγαίνουν απ’ ευθείας στην ΝΔ ενώ 11% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει. Η ΝΔ, αντιθέτως, έχει ελάχιστες «διαρροές» ψηφοφόρων, μόλις 6% τείνουν προς άκυρο/λευκό/αποχή, 2% σε λοιπά κόμματα και 11% δεν απαντούν ή δεν ξέρουν τι θα πράξουν.

 

 

Από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δυσαρεστημένο είναι το 87,5% – εικόνα που δεν αλλάζει ούτε στην δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ όπου πάνω από 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική.
Ειδικότερα, με την κυβερνητική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν συμφωνεί το 64% (πριν από ένα μήνα οι δυσαρεστημένοι για αυτό το ζήτημα δεν ξεπερνούσαν το 53%) ενώ το 71% των Ελλήνων προβλέπει πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.