Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 07:37
Ελλάδα

«Δεν δίνει το πράσινο φως η ευρωζώνη για τα 2 δισ.»






Με πιθανότερο σενάριο να μην δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ., καθώς δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα κυβέρνησης-δανειστών στο φλέγον θέμα των πλειστηριασμών, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ» δηλώνει αξιωματούχος που μίλησε στη WSJ, σημειώνοντας πως τηρείται στάση αναμονής μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα πρέπει να σημειωθεί κάποια πρόοδος, ώστε να υπάρξει νέα συνεδρίαση των αξιωματούχων της ευρωζώνης την Παρασκευή και να γίνει μια αποτίμηση.

Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναγνωρίζουν ότι το θέμα των πλειστηριασμών είναι το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη προόδου.

Δυσκολίες στο να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης «βλέπουν» και οι σχολιαστές στο γερμανικό Τύπο.

Το πιθανότερο είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, το οποίο αναφέρει πως η έγκριση μάλλον θα δοθεί λίγες ημέρες αργότερα.

Σαπέν: Να βρούμε λύση σήμερα
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να βρεθεί λύση στο σημερινό Eurogroup για τα κόκκινα δάνεια.

«Η Ελλάδα κάνει αξιοσημείωτη προσπάθεια. Σέβονται με σχολαστικό τρόπο την συμφωνία του Ιουλίου.  Ένα αγκάθι παραμένει: Οι κατασχέσεις ακινήτων για ιδιώτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Θέλω να υπάρξει συμφωνία. Η Γαλλία εύχεται να υπάρξει σήμερα συμφωνία και αυτό είναι απολύτως εφικτό» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήταν ένα «δύσκολο και ευαίσθητο θέμα» κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ότι ορισμένες χώρες απαιτούν από την Αθήνα να κάνει περισσότερα από όσα ισχύουν στις εν λόγω χώρες.