Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:18
Τοπικά

Δήμος Βόλου προς συνδικαλιστές ΔΕΥΑΜΒ: Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί…






Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΥΑΜΒ, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε ανακοίνωσή τους, δίνει η Δημοτική Αρχή Βόλου, κατηγορώντας τους ότι ενδιαφέρονται όχι για την επιχείρηση και την πόλη, αλλά για προσωπικά τους συμφέροντα και καταλογίζοντάς τους ότι ενώ οι περισσότεροι γνώριζαν τι συνέβαινε με το σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ δεν μίλησαν όταν έπρεπε.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση – απάντηση αναφέρονται τα εξής:

Μακροσκελής, μακάρι να ήταν και έτσι και η προσφορά εργασίας τους, η ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΔΕΥΑΜΒ, εντυπωσιάζει, κυρίως, για την έλλειψη κάθε σεβασμού όχι βεβαίως προς την διοίκηση, αλλά προς την αλήθεια και τον πραγματικό εργοδότη τους, τον πολίτη του Βόλου.

Αν και είναι πρόδηλο και ποιος την «εμπνεύστηκε» και ποιος τους την υπαγόρευσε, δεν θα μπούμε στον κόπο να τον «ανακαλύψουμε», αφού και οι δύο πλευρές είναι το ίδιο υπεύθυνες για τις τεράστιες ευθύνες από τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις, πιθανώς δε και τις σκοπιμότητες, που γέννησαν το τεράστιο σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ.

Οσοι γνώριζαν, και η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεκριμένων γνώριζε, τί τεκταίνονταν εκείνη την περίοδο σε βάρος της πόλης και της επιχείρησης και δεν μίλησαν, στερούνται κάθε ελαφρυντικού, πολλώ δε μάλλον του δικαιώματος να έρχονται σήμερα και να επιχειρούν να κάνουν υποδείξεις και δήθεν να ασκούν έλεγχο.

Όταν έπρεπε να μιλήσουν τήρησαν αιδήμονα σιγή, άρα σήμερα δεν είναι αξιόπιστοι συνομιλητές. Όχι δικοί μας, αλλά της κοινωνίας. Από την ανακοίνωσή τους, άλλωστε, προκύπτει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους όφελος, με αυτό της επιχείρησης να μπαίνει σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Με τέτοιες συνθήκες κάθε διάλογος είναι αδύνατος.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να γνωρίζουν, και ας το πάρουν απόφαση ότι στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ δεν ασκείται συνδιοίκηση. Το πώς θα γίνει η διαχείριση και η διάθεση των χρημάτων της επιχείρησης δεν θα αποφασιστεί από τον κάθε συνδικαλιστή, αλλά από τη νόμιμα εκλεγμένη Δημοτική Αρχή, που και σήμερα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι ασκεί με άψογο τρόπο και αποκλειστικά προς όφελος της πόλης και των πολιτών τα καθήκοντά της.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ, ακόμη και μέσα σε αυτό το κρίσιμο τετραήμερο, ουδέποτε έπαυσε να λειτουργεί, πλην των ταμείων, οπότε και κλήθηκαν να μην καταβάλλουν τις οφειλές. Η επαναλειτουργία τους θα κριθεί από τη Διοίκηση και μόνο. Όλη η αλήθεια και όλος ο σχεδιασμός για το μέλλον της επιχείρησης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, σε ειδική συνέντευξη Τύπου, του Δημάρχου μας, κ. Αχιλλέα Μπέου. Μέχρι τότε μια συμβουλή προς συνδικαλιστές: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί…

ΥΓ. Σημειώνουμε το «ειδική συνέντευξη», ως απάντηση της κακοήθειας των συνδικαλιστών να λοιδωρήσουν τη συνάντησή τους με τον κ. Δήμαρχο. Να τους θυμίσουμε ότι το αίτημα για παρουσία δημοσιογράφων, κατά τη συνάντησή τους, διατυπώθηκε από τους ίδιους και έγινε δεκτό

ΥΓ1 Η συνέντευξη βεβαίως αφορά και τους ιδίους. Καλό είναι ωστόσο να την πληροφορηθούν όχι την ώρα της εργασίας τους, εγκαταλείποντάς την, αλλά αργότερα. Θα έχουν τουλάχιστον κάτι προσφέρει στην πόλη…

ΥΓ 2. Για να μην κουράζονται, ας εκδίδουν, εφεξής,  κοινές ανακοινώσεις με τους εκπροσώπους της διαπλοκής και της πολιτικής απάτης, που τόσο στήριξαν και αγάπησαν. Δεν διαφέρουν και πολύ, συνεπώς επ’ ωφελεία και των δύο θα είναι…

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Αντίθετοι στη λύση της εκκαθάρισης και σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της ΔΕΥΑΜΒ δηλώνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους στον απόηχο της συνάντησής τους με τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως οι προθέσεις της ΕΡΓΗΛ να προχωρήσει σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ ήταν γνωστές από το 2017.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΔΕΥΑΜΒ:

“Στον απόηχο της συνάντησης που είχαμε με τον Δήμαρχο Βόλου κο Αχ. Μπέο την Δευτέρα 30/04/2018, η οποία ουσιαστικά ήταν ακόμα μία συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. με κύριο σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη επιρρίπτοντας στους εργαζόμενους ευθύνες για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία έφτασε η ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων, έχουμε να πούμε τα εξής:
ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ
•Άραγε γιατί ενοχλήθηκε ο κος Δήμαρχος με την συνάντηση (χαρακτηρίζοντας την ως ατόπημα) των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου με την κα Οικονόμου Ν. και τον κο Πατσιαντά Μ.; Βασικός σκοπός μας ήταν να ενημερωθούμε για τις απόψεις τους για το σοβαρό ζήτημα της ΕΡΓΗΛ. Είναι γνωστό ότι από τον Ιούλιο του 2017 έχουμε ζητήσει επισήμως από την διοίκηση ενημέρωση, όταν η ΕΡΓΗΛ έστειλε αντίγραφο εξ΄ απογράφου στην ΔΕΥΑΜΒ. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Το ίδιο πράξαμε και τον Οκτώβριο του 2017 όταν ο κος Μπέος απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση όλων των “τοπικών δυνάμεων” ώστε να αντιμετωπιστεί ο εχθρός (ΕΡΓΗΛ).

Τελικά καταφέραμε να βρεθούμε μόλις την προηγούμενη Δευτέρα 30/04/2018, σε μια συνάντηση στην οποία δήλωσε απερίφραστα πως δεν τον νοιάζει τι θα πούμε αφού δεν αποφασίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι.
Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά πως κύριο μέλημα μας είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ και η προάσπιση των συμφερόντων της απέναντι στις ορέξεις της κάθε ΕΡΓΗΛ. Ταυτόχρονα αποδείξαμε και την διάθεση μας να είμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια αυτή.

• Ο κος Δήμαρχος προσπάθησε να ταυτίσει τις αρπακτικές διαθέσεις της ΕΡΓΗΛ των 9,2 εκατ. € με το ποσό των δεδουλευμένων χρημάτων, που οφείλει να επιστρέψει η ΔΕΥΑΜΒ στους εργαζόμενους, σύμφωνα με την 473/2015 τελεσίδικη απόφαση του μονομελούς εφετείου Λάρισας, λόγω επιπλέον μισθολογικών περικοπών.
Και δεν μπορούν να ταυτιστούν μιας και από την πρώτη στιγμή (Ιανουάριος 2016) οι εργαζόμενοι για την εφαρμογή αυτής της δικαστικής απόφασης καταθέσαν εγγράφως τις προτάσεις τους στην διοίκηση, με κύριο γνώμονα την σταδιακή εφαρμογή της χωρίς να δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα αλλά και τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας. Προτάσεις που ουσιαστικά αναγνωρίστηκαν ως εφικτές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ τον Νοέμβριο του 2016 (αρ. αποφ. 355/15-11-2016).
Από τότε όμως το μόνο που γίνεται είναι να δημιουργούνται μεγαλύτερες οφειλές προς τους εργαζόμενους καθώς δεν εφαρμόζεται η σχετική απόφαση.

• Κατηγορηματικά αναφέρουμε πως οι μισθολογικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου στην ΔΕΥΑΜΒ, όπως και κάθε εργαζόμενου σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο δεν λαμβάνει πέρα από αυτές. Από το 2013 κάθε εργαζόμενος πληρώνεται με το Ενιαίο Μισθολόγιο το οποίο ισχύει για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ από το 2019 θα εφαρμοστεί για όλους νέο ενιαίο μισθολόγιο βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών. (είτε είναι υπάλληλοι σε ΔΕΥΑ είτε ανήκουν σε Δήμους).

Άραγε γιατί όλες οι άλλες ΔΕΥΑ με μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος δεν έφτασαν σε τέτοια εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Θα σταθούμε σε δύο σημεία που έχουν ενδιαφέρον.
1. Το 2013 το τακτικό προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ αποτελούνταν από 155 άτομα ενώ το 2018 αποτελείται από 120 άτομα. Δηλαδή υπάρχει ένα σημαντικό μισθολογικό όφελος για την υπηρεσία.
2. Από τον Οκτώβριο του 2012 οι μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων κατά μέσο όρο είναι 55%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό (25%) που εφαρμόστηκε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επομένως υπάρχει ένα δεύτερο σημαντικό μισθολογικό όφελος για την υπηρεσία.
Τα χρήματα από αυτά τα μισθολογικά οφέλη που είναι; Ένα είναι βέβαιο πως για αυτή την δυσάρεστη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ, δεν είναι υπαίτιοι οι μισθοί των εργαζομένων.

Επί της ουσίας.

Την Πέμπτη 26/04/2018 κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Βόλου κου Αχ. Μπέου ανακοινώθηκε πως θα θέσει τη ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εκφράζει αυτή την βούληση αφού και στα τέλη του 2014 εξέφρασε το ίδιο χαρακτηρίζοντας την ως ζημιογόνα.
Το ζήτημα είναι γιατί δεν το έπραξε τότε, όταν η ΕΡΓΗΛ διεκδικούσε περίπου 3,5 εκατ. €. Γιατί μετά από 3,5 χρόνια βάζει τώρα που η ΕΡΓΗΛ απαιτεί να της καταβληθούν 9,2 εκατ. € (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) την ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς ειδική εκκαθάρισης;

Είναι δημοσίως γνωστό πως από τις αρχές Ιουλίου 2017 η ΕΡΓΗΛ είχε αποστείλει στην ΔΕΥΑΜΒ απόγραφο με το οποίο ζητούσε να της καταβληθούν 9,2 εκατ.€. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 31/07/2017 με κύριο θέμα αυτό της ΕΡΓΗΛ, από τις παρατάξεις αναφέρθηκε χαρακτηριστικά προς τους διοικούντες της ΔΕΥΑΜΒ: Το επόμενο βήμα της ΕΡΓΗΛ θα είναι η κοινοποίηση αντιγράφου εξ΄ απογράφου με εντολή για πληρωμή και μετά θα θελήσει να κατασχέσει την κινητή περιουσία μπλοκάροντας τους λογαριασμούς και τις ταμειακές εισπράξεις της επιχείρησης. Πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων – 14/10/2017- κάνουν αναφορά για τον κίνδυνο κατάσχεσης λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ από την ΕΡΓΗΛ μετά την συνέντευξη τύπου του κου Αχ. Μπέου.
Είναι εύλογο να διερωτάται κανείς ποια προετοιμασία και ποιες νομικές ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν ώστε να διασφαλιστούν τα ταμειακά αποθεματικά της υπηρεσίας και να μην έχουμε φτάσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, από την στιγμή που ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες για το πώς θα κινηθεί η ΕΡΓΗΛ.

Είμαστε αντίθετοι στην λύση της εκκαθάρισης και σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της ΔΕΥΑΜΒ, όχι γιατί θα χάσουμε 100 ή 150 € αλλά γιατί είναι βέβαιο πως μια τέτοια λύση δεν ταιριάζει σε μία εύρωστη επιχείρηση από τις πρώτες ΔΕΥΑ που ιδρύθηκαν στην χώρα και λειτουργεί υπό αυτό το νομικό καθεστώς εδώ και 40 χρόνια. Καλούμε σε συστράτευση, σε αυτόν τον στόχο κάθε πολίτη, κάθε φορέα, τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υ.Γ. Η απόφαση του πρωτοδικείου για τη δέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, είναι θετική, καθώς από σήμερα και στο εξής οι λογαριασμοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα (με εξαίρεση τα δεσμευμένα ποσά, τα οποία παραμένουν στα χέρια των τραπεζών και δεν κατάσχονται). Επομένως άμεσα πρέπει να λειτουργήσουν τα ταμεία και να επανέλθει η ΔΕΥΑΜΒ σε πλήρη λειτουργία”.