Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 22:39
Τοπικά

Γ. Πλακιωτάκης: Έμφαση της ΝΔ στη ναυτική εκπαίδευση και στην ανάπτυξη του λιμανιού






Στη βάση συγκεκριμένης μελέτης βιωσιμότητας, θεωρεί η ΝΔ πως πρέπει να γίνει η διαβούλευση του νομοσχεδίου που αφορά στις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων λιμένων της χώρας. Αυτό δήλωσε από το Βόλο, ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας όπου λειτουργεί και ναυτικός τομέας.

«Ναι» και σε ιδιωτικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, ως κυβέρνηση η ΝΔ θα δώσει έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση, επενδύοντας, τόσο στον ισχυρό πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και στην ίδρυση ιδιωτικών ακαδημιών εμπορικού ναυτικού. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες όσον αφορά στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος έχει ξεπεραστεί ήδη, από την στιγμή που εδώ και χρόνια λειτουργούν τμήματα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Η αγορά μας έχει ξεπεράσει. Μόνο στην Κύπρο φοιτούν αυτή τη στιγμή 11.000 Ελληνόπουλα» επισήμανε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι οι εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψη του στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας ήταν άριστες, τόσο αναφορικά με το εκπαιδευτικό του προσωπικό, όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού.

 Για τις υποπαραχωρήσεις στα λιμάνια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Πλακιωτάκης είχε συναντήσεις με τη Διοίκηση του ΟΛΒ και το Σωματείο Λιμενεργατών, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων των λιμένων και ανέλυσε τις θέσεις της ΝΔ.

Βασική θέση της στο θέμα αυτό είναι –όπως είπε –ότι πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας, η οποία θα απαντά σε ερωτήματα όπως: αν θα μπορεί να επιβιώσει ένας Οργανισμός, αν παραχωρηθεί το λεγόμενο «φιλέτο» των δραστηριοτήτων του κι αν έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας σε αυτόν;

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στο σχεδιασμό γιατί προχωρά – όπως είπε –  σε μια νομοθετική παρέμβαση χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους εμπλεκόμενος φορείς, ενώ δεν έχει καν επικαιροποιήσει την Εθνική Λιμενική Επιτροπή.

«Εμείς επιδιώκουμε να ενσωματώσουμε τις θέσεις των τοπικών φορέων και στελεχών για αυτό και πραγματοποιούμε τις επισκέψεις αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη Διοίκηση των Λιμένων θα πρέπει να ηγούνται άτομα που γνωρίζουν από αγορά και διοίκηση.

 Για τον θαλάσσιο τουρισμό

Αναφερόμενος στον θαλάσσιο τουρισμό, ο τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε ότι αν δε αποσυρθεί η απόφαση για επιβολή ΦΠΑ  24%, αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον κλάδο.

«Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο άσχετοι, αλλά και επικίνδυνοι. Μιλάμε για έναν κλάδο δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να υιοθετήσουμε μοντέλα άλλων ανταγωνιστριών χωρών. Πρέπει να κάνουμε κι άλλες μαρίνες ..» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, συμπληρώνοντας πως χρειάζεται ευνοϊκή φορολογική πολιτική για να προσελκύσουμε σκάφη, αλλά και για να παραμείνουν τα σκάφη αυτά στην Ελλάδα.