Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 15:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γρίπη: Έξι νέα κρούσματα – Ανάμεσά τους και ένα βρέφος τεσσάρων μηνών






Τουλάχιστον 45 ασθενείς αναμένουν σήμερα διασωληνωμένοι να βρεθεί ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, με τους μισούς εξ αυτών να είναι νέοι, ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, και να χαρακτηρίζονται περιστατικά γρίπης με βαριές επιπλοκές μετά τη μόλυνσή τους με το εφετινό κυρίαρχο στέλεχος γρίπης Α(Η1Ν1).

Την ίδια ώρα, άλλοι 75 ασθενείς με γρίπη μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον… τυχεροί διότι βρίσκονται σήμερα σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μπορούν να ελπίζουν ότι θα δώσουν υπό άλλους όρους τη μάχη για τη ζωή τους. Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 128 ασθενείς με γρίπη, αριθμός πολύ υψηλός και ιδίως σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2015 και του 2014.

Οι ελλείψεις κλινών σε ΜΕΘ αποδεικνύονται «μαύρη τρύπα» στο σύστημα υγείας της χώρας μας. Καθημερινά τουλάχιστον 45 ασθενείς συμπεριλαμβάνονται σε μίας παγκόσμιας πρωτοτυπίας λίστας αναμονής που τηρείται στη χώρα μας, εκείνης για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Η διαχείριση των περιστατικών που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας στις ΜΕΘ μόνο με συνθήκες φυσικών καταστροφών ή πολέμου μπορούν να συγκριθούν. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για όλους τους ασθενείς, δηλαδή και για ασθενείς με γρίπη, και καρδιοπαθείς, και πολυτραυματίες κα., η εισαγωγή στην Εντατική καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους όπως η ηλικία,  η νόσος και η εκτίμηση του μικρού ή μεγάλου κινδύνου για τη ζωή του ασθενή. Προσώρας, πάντως, οι ασθενείς με γρίπη ηλικίας κάτω των 55 χρόνων φαίνεται ότι έχουν προτεραιότητα.

Μεταξύ των νέων περιστατικών γρίπης που μπήκαν σε ΜΕΘ σήμερα είναι και ένα μωρό ηλικίας 4 μηνών -νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Φόβοι των ειδικών για αναβίωση της πανδημικής περιόδου 2010-2011

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν πως η εφετινή επιδημία γρίπης θα είναι βαριά και θα αφήσει πίσω της  εκατοντάδες ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Εντατική καθώς και πολλούς νεκρούς. Η πιο αισιόδοξη πρόγνωση που κάνουν παραπέμπει στην περίοδο 2010-2011 οπότε είχαν καταγραφεί συνολικά 370 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον πανδημικό υπότυπο της γρίπης Α(Η1Ν1), που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.

 

Πηγή: protothema.gr