Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 07:24
Τοπικά

Βόλος: Σύμφωνα με το νόμο η παραλαβή αποβλήτων από τον Χ.Υ.Τ.Α.






Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία γίνεται η υποδοχή των αποστειρωμένων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων της Τρίπολης από τον ΧΥΤΑ Βόλου, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) απαντώντας σε σχετική επερώτηση των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Βόλου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα δείγματα που ελέγχθηκαν για την ύπαρξη παθογόνων στελεχών, ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., το καταστατικό του Συνδέσμου για τη διάθεση αστικών στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ δεν συνιστά  ρήτρα νομικής απαγόρευσης διάθεσης αποβλήτων που προέρχονται από άλλες περιοχές (καθόσον, σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιούσε εκφράσεις των νομικών διατάξεων που προδιαγράφουν την σχετική απαγόρευση, «αποκλειστικά και μόνο», «υποχρεωτικά», «απαγορεύεται ρητά» κλπ.), αλλά περιγράφει ή έστω προδιαγράφει (στη βάση χωροταξικών κριτηρίων του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων) την συνήθη προέλευση των διατιθέμενων αποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει πως δεν τίθεται ζήτημα γενικής νομικής απαγόρευσης διάθεσης αστικών στερεών αποβλήτων που δεν προέρχονται από Δήμους που συμμετέχουν στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Μαγνησίας στον Χ.Υ.Τ.Α. Π.Σ. Βόλου, αλλά ανάγκης ουσιαστικής εξέτασης τυχόν σχετικών αιτημάτων, με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.