Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 02:20
Τοπικά

Βόλος: Διαμαρτυρία εργαζομένων για το χάος με τον ΕΦΚΑ






Πολλοί Βολιώτες συγκεντρώθηκαν σήμερα, έξω από το κτήριο του πρώην ΙΚΑ Βόλου, συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση των υπαλλήλων του νέου φορέα Ασφάλισης, ΕΦΚΑ, που πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα Μητρώα του Ενιαίου Φορέα.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι εκατοντάδες πολίτες να βρεθούν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, καθώς και να απωλεστούν στοιχεία ασφαλισμένων, ενώ έχει παγώσει και η έκδοση συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Μαρία Κοτινά, η κινητοποίηση είναι απόρροια των λειτουργικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη σύσταση του νέου οργανισμού του ΕΦΚΑ, που ενοποιεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως είπε, η οργάνωση του νέου φορέα είχε εντελώς πρόχειρο και βιαστικό χαρακτήρα, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τεράστια και οξύνονται όσο περνά ο καιρός.

«Χθες που έληξαν οι ασφαλιστικές ικανότητες βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες συμπολίτες μας και στο υποκατάστημα Βόλου υπάρχει κοσμοσυρροή για  να τακτοποιήσουν το πρόβλημά τους», κατήγγειλε η πρόεδρος των εργαζομένων. Όπως εξήγησε, στις νέες οθόνες που διαχειρίζονται το μητρώο έχουν διαγράφηκαν πολλά από τα στοιχεία του παλιού πληροφοριακού συστήματος και για να λυθούν τα προβλήματα θα περάσει καιρός με ταλαιπωρία του κόσμου και των υπαλλήλων.

unnamed (4)

Η κατάσταση στο Τμήμα Μητρώου είναι χαοτική και οι εργαζόμενοι διεκδικούν αλλαγή του οργανογράμματος και της φιλοσοφίας του, διότι έχει στόχο τη μείωση των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και την ανελέητη φοροεισπρακτική επιδρομή που επιδιώκεται σε επαγγελματίες και ασφαλισμένους, τόνισε η κ. Κοτινά.

Οι θέσεις εργασίας, με βάση το νέο οργανόγραμμα, είναι υπό αμφισβήτηση, τόσο αριθμητικά, όσο και ως προς το εργασιακό μέλλον και την αναγκαιότητα μετακίνησης σε άλλες πόλεις, ενώ είναι Αθηνοκεντρικό και υπάρχουν λιγότερες αρμοδιότητες, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον, σημείωσε η πρόεδρος των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, τόνισε ότι οι δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η ίδρυση του ΕΦΚΑ δεν πρέπει και δεν μπορούν να κρύψουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα στην υλοποίηση του νέου φορέα, που δεν είναι άλλος από την επιλογή για συρρίκνωση και μείωση των συντάξεων για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βόλου, δήλωσε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν συμφωνεί με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και θέση του ΕΚΒ είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και για τους αγρότες, ενώ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας τόνισε ότι η κινητοποίηση έχει σκοπό να αναδείξει το πλήγμα που δέχεται η περιοχή μας και ότι όλοι οι φορείς έπρεπε να έχουν πάρει θέση στο πρόβλημα που δημιουργείται. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα ορίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια περιφερειακή δομή με έδρα το Βόλο, καθώς υπάρχουν ιδιόκτητα ακίνητα.

Τέλος, ο Τέλης Μπασδάνης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, διότι – όπως είπε – ο νέος νόμος βρήκε τις υπηρεσίες απροετοίμαστες και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Και αυτός ζήτησε να ιδρυθεί στην περιοχή μας περιφερειακό κέντρο του ΕΦΚΑ, διότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές.