Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 10:07
Τοπικά

Ν.Δ.: Επωφελής για αγρότες – κτηνοτρόφους η CETA






Επωφελής για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά CETA και κακώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίζεται το θέμα με λαϊκισμό προκειμένου να καλύψει την ανικανότητά της. Αυτό επισήμαναν σήμερα από το Βόλο βουλευτές υπεύθυνοι του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ., που έχουν ξεκινήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα για να πείσουν αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ξεσηκωθεί και συγκεντρώνουν υπογραφές σε όλη τη Θεσσαλία, επικρίνοντας τους βουλευτές της Ν.Δ. που την ψήφισαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, μίλησαν οι Φωτεινή Αραμπατζή, βουλευτής Σερρών, που προΐσταται του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. και οι δύο αντιπρόεδροι, Γιάννης Αντωνιάδης βουλευτής Σερρών και Άρτας Γιώργος Στύλιος. Επίσης τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Λάρισας και Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Καπετάνιος και Δήμος Νταόπουλος. Ακολούθησε διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ όπου είχαν κληθεί να παραστούν και πολιτευτές αλλά και πρόεδροι αγροτικών συλλόγων από όλη τη Μαγνησία.

Ο Χρ. Μπουκώρος τόνισε ότι ο νομός Μαγνησίας είναι ένα από τα σημαντικά κέντρα παραγωγής φέτας με πολύ αξιόλογος εξαγωγικές μονάδες και γι αυτό επελέγη ως τόσος για τη διευρυμένη σύσκεψη. Επιπλέον χαρακτήρισε ανεύθυνη την κυβέρνηση ανεύθυνη καθώς όπως είπε κορυφαίοι υπουργοί της υπέγραψαν τη συμφωνία και την καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές για άλλους λόγους και όχι για το τι προβλέπει για τη φέτα ή τα αγροτικά προϊόντα. “Προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα και να ρίχνουν τα βάρη στην αντιπολίτευση. Η νέα πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει σήμερα. Είμαστε κοντά στους μεταποιητές και παραγωγούς μας. Η σημερινή κυβέρνηση σπεκουλάρει, συνηθισμένη στις κωλοτούμπες.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας, Χρ. Καπετάνιος, επισήμανε ότι η τιμή του γάλακτος που φοβούνται οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη συμφωνία CETA για τη φέτα, ίσως όμως επηρεαστεί από άλλους παράγοντες. “Η συμφωνία ήλθε στο ευρωκοινοβούλιο γιατί την στήριξε και μονόγραψε ο κ. Σταθάκης τον Οκτώβριο του 2016 και ο κ. Αποστόλου και στη συνέχεια ο Ν. Κοτζιάς έστειλε non paper στους ευρωβουλευτές να το ψηφίσουν. Μην εμπαίζουν τον κόσμο. Η συμφωνία έχει και θετικά στοιχεία που τα αναδεικνύουμε. Καλύτερη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγινε. Από κει και πέρα ο λαϊκισμός πρέπει να σταματήσει”.

IMG_6339
Αριστερά ο Χρ. Μπουκώρος και δεξιά η Φωτεινή Αραμπατζή

Η Φωτεινή Αραμπατζή από την πλευρά της τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν την συμφωνία για θέματα εργασιακά και διαιτησίας και δεν έκαναν καμία υπόμνηση για τη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ. “Πριν συζητήσουμε για υποτιθέμενες απώλειες υπάρχουν ευκαιρίες σε αυτή τη συμφωνία για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την ελληνική φέτα. Απορώ το τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν κληθούν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία στη βουλή, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί υπέρ της συμφωνίας”, τόνισε.

Επισήμανε ότι η φέτα προστατεύεται στη συμφωνία καθώς περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και μάλιστα σε ειδική κατηγορία προστασίας μαζί με τέσσερα ακόμη τυριά. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο Καναδάς επιτρέπει την παραγωγή φέτας μόνο σε όσους είχχαν αυτό το δικαίωμα μέχρι 18/10/2013. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρουν τη γεωγραφική τους προέλευση (made in Canada). Η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη αφού το τυρί τύπου φέτα του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά, χωρίς δασμούς εισαγωγής.

IMG_6338

Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας, ενώ η εσωτερική ζήτηση φθάνει τις 80.000 τόνους και η Ευρωπαϊκή εκτιμάται στους 500.000 τόνους. “Συνεχώς έχουμε μπροστά μας πεδίο δράσης για να αυξήσουμε παραγωγή και εξαγωγές. Επιπλέον οι δασμοί εκλείπουν σε ένα ποσοστό 8-12% για μία σειρά ελληνικά προϊόντα όπως τα ροδάκινα το ελαιόλαδο, τα τυριά, οι γούνες, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα. Συνολικά τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ανταγωνιστικότερα στην αγορά του Καναδά” εξήγησε η κ. Αραμπατζή.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι το πρόβλημα στην ουσία είναι πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ “Άλλα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, άλλα η κυβέρνηση, άλλα το κόμμα, άλλα οι βουλευτές. Ποιοι ψηφίζουν σωστά; Όποιος ψηφίζει λάθος να παραιτηθεί”, τόνισε.

Τέλος ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε διαχρονικά στις πρωτοβουλίες της Ν.Δ. να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποίησε και τόνισε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα βοηθήσει ώστε η χώρα να ξεφύγει από την οικονομική κρίση”. Τέλος τόνισε ότι υπάρχει μία δοκιμαστική περίοδος πέντε ετών για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και θα εξεταστούν σημεία που χρειάζονται βελτίωση. “Χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή, τη διπλωματία, το marketing, να έχουμε ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οργανωμένους παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Η Ν.Δ. έκανε εννέα στοχευμένες προτάσεις στη βουλή για τον αγροτικό τομέα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μία σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό και πολίτη”, επισήμανε ο κ. Στύλιος.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ