Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 22:29
Τοπικά

Βόλος: Αντίδραση του Δήμου γι απόφαση που απειλεί με ματαίωση μεγάλου περιβαλλοντικού έργου






Αμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Βόλου, στην απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου να “μπλοκάρει” προσωρινά τη δημιουργία του αντλιοστασίου. Ενός έργου που έχει ως αντικείμενο τη σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς με το Βιολογικό Καθαρισμό.

Ετσι λοιπόν, ο Δήμος Βόλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τις ανησυχίες του για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει  και θα την καταγγείλει στις υπερκείμενες αρχές, θέτοντας ταυτόχρονα προ των ευθυνών τους όσους συμπράττουν σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της ματαίωσης του έργου.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Η σημερινή απόφαση της Πρωτοδίκου στο Πρωτοδικείο Βόλου κ. Μπαλατσού,  με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής κατοίκων του οικισμού “Αστέρια”, που στην ουσία όχι μόνο “μπλοκάρει” προσωρινά ένα τεράστιας σημασίας από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη έργο, που έχει ως αντικείμενό του την σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς με την μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά πιθανώς οδηγεί και σε ματαίωσή του, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει και να δικαιολογήσει εντέλει τις μύχιες ανησυχίες και τα ερωτήματα που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει για τη λειτουργία ενός περίεργου συστήματος σε βάρος των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών.
Είναι πρόδηλο ότι η απόφαση αυτή, ελήφθη χωρίς να συνυπολογιστούν οι πιθανές καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον (προστασία του Παγασητικού – υδροφόρου ορίζοντα), από την παρεμπόδιση ολοκλήρωσης του έργου με την τοποθέτηση του αντλιοστασίου σε κοινόχρηστο χώρο και μας δίνει την αίσθηση ότι για τη λήψη της πρυτάνευσαν άλλα κριτήρια, όχι πάντως αντικειμενικά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Επειδή η απόφαση αυτή στερείται σοβαρής αιτιολόγησης ο Δήμος Βόλου θα προσφύγει και θα την καταγγείλει στις υπερκείμενες αρχές, θέτοντας ταυτόχρονα προ των ευθυνών τους όσους εκόντες – άκοντες συμπράττουν σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της ματαίωσης του έργου.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι για την λήψη αυτής της έωλης απόφασης με ένα τόσο σοβαρό αντικείμενο, δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στην ικανοποίηση εκ τέλει καλυπτόμενων προσωπικών ή και πολιτικών επιδιώξεων, από την προστασία των έννομων αγαθών της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της  οικονομίας των δημοτών του Δήμου Βόλου που θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ αντίτιμο, λόγω της τυχόν απένταξης του ως άνω χρηματοδοτούμενου έργου, που ο χρόνος περαίωσής του λήγει την 30η Σεπτεμβρίου του έτους 2016. 
Ένα είναι βέβαιο: ότι η απόφαση αυτή για πολύ καιρό θα συζητείται αρνητικά.