Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:06
Ελλάδα

Απειλούν με διαγραφή όσους καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα






Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το πρόβλημα με τις εσωκομματικές διαφωνίες επί του νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανειακού προγράμματος και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς το αντάρτικο στην εφαρμογή του μνημονίου φουντώνει μέρα με την ημέρα και μέτρο με το μέτρο, που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο.

Η πρώτη σοκαριστική εξέλιξη είναι η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει την πρόθεση να μην συμμετάσχει στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο κ. Σακελλαρίδης έμοιαζε εδώ και καιρό αποστασιοποιημένος, καθώς έχει διαφωνίες και επιφυλάξεις ήδη από το καλοκαίρι με την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά ουδείς προεξοφλούσε μία τέτοια μετωπική σύγκρουση. Προέρχεται δε από την κίνηση των «53», η οποία τηρεί προσεκτικές αποστάσεις από την ηγεσία, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια συντονισμένη εσωκομματική αμφισβήτηση.

Μαξίμου: Ανέντιμη η στάση Σακελλαρίδη

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανέντιμη τη στάση του βουλευτή, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές έγιναν μόλις πριν δύο μήνες και ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει το μνημόνιο και γνώριζε την υποχρέωση για τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την κίνηση του κ. Σακελλαρίδη ως «πλήγμα» για την κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε επικοινωνία με τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστο Καραγιαννίδη, για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι θα καταψηφίσουν και ελήφθη τελικά η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, αλλά θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Φοβούνται νέες διαφοροποιήσεις από Παναγούλη και άλλους βουλευτές

Σε γραμμή αμφισβήτησης του νομοσχεδίου και ισχυρών επιφυλάξεων είναι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη ο Νίκος Νικολόπουλος που ανήκε στην κυβερνητική πλειοψηφία, ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, όπως και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπερ σημαίνει ότι η ρήξη είναι οριστική.

Η ανησυχία είναι τώρα για βουλευτές όπως ο Στάθης Παναγούλης ή και άλλοι, που έχουν διαμηνύσει με τον τρόπο τους ότι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τα νέα φορολογικά μέτρα και την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως, οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία πολύ επώδυνη, αν όχι και μοιραία, φάση, καθώς το αργότερο σε ένα μήνα θα πρέπει να περάσει από τη βουλή ο… Αρμαγεδδών που λέγεται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, με περικοπές και μειώσεις στις συντάξεις. Υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν τα… όργανα άρχισαν από τώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, τότε με το ασφαλιστικό μπορεί να προκληθούν ραγδαίες εξελίξεις.