Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 06:07
ΘεσσαλίαΛάρισα

Ανανεώνεται η παραμονή των Drones USA στη Λάρισα






Επίσκεψη – αστραπή στη Λάρισα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ο διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητής επίσης των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος, Τοντ Γουόλτερς.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επισκέπτεται τη Λάρισα, μετά μάλιστα και την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τον περασμένο Μάιο στην 110 Πτέρυγα Μάχης που, ως γνωστόν, αποτελεί από τον περασμένο Μάρτιο τη βάση των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper («Θεριστές») της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Συνεργασία για την οποία αποτελεί θέμα ημερών η υπογραφή της συμφωνίας που θα προβλέπει την παράταση για ένα ακόμα έτος στη Λάρισα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα «χωρίς οπλισμό», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ άλλων και στην Αφρική.

H σημερινή επίσκεψη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον με αφορμή και το ενδεχόμενο η 110 ΠΜ να «αξιοποιηθεί περισσότερο» από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ως βάση μοίρας μαχητικών αεροσκαφών ή ως βάση ιπτάμενων τάνκερ.

Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς είναι σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (United States Air Forces in Europe – USAFE) και Αφρικής (Air Forces Africa – AFAFRICA) όπως και διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά την ερχόμενη άνοιξη θα αναλάβει ακόμη σημαντικότερα καθήκοντα στο ΝΑΤΟ καθώς ορίσθηκε, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 

 

Πηγή: kosmoslarissa.gr