Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024 00:58
ΜαγνησίαΤοπικά

Αλλοδαποί «αγοράζουν» πατρότητα για να πάρουν άδεια παραμονής – Έρευνα και από την Εισαγγελία Βόλου






Οικονομικά αλισβερίσια μεταξύ αλλοδαπών και γυναικών Ρομά, που μόλις έχουν γεννήσει, με στόχο οι πρώτοι να αναγνωρίσουν τα παιδιά σαν δήθεν δικά τους και έτσι να πάρουν άδεια παραμονής στην χώρα μας και να μην απελαθούν, ερευνούν τώρα οι εισαγγελικές αρχές και στη Μαγνησία, μετά από εγκύκλιο που εξέδωσε η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

Η έρευνα θα γίνει και στα Ληξιαρχεία της Μαγνησίας και προκλήθηκε από καταγγελίες που υπάρχουν, από το 2014 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες διάφοροι αλλοδαποί άνδρες, κυρίως υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν, προσεγγίζουν γυναίκες Ρομά που έχουν γεννήσει πρόσφατα, και με χρηματικό αντάλλαγμα, πηγαίνουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία προχωρώντας σε εκούσια αναγνώριση πατρότητας των παιδιών, με σκοπό να εξασφαλίσουν δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα, ή σε άλλες περιπτώσεις να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους, που λήγει.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη που θα καλέσει για κατάθεση τους ληξιάρχους της Μαγνησίας, ενώ θα γίνει έρευνα και στα βιβλία των Ληξιαρχείων, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στο νομό και αν υπάρχει η πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης πλημμελληματικού χαρακτήρα. Τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα

Βουλγαρικά δημοσιεύματα

Σημειώνεται ότι όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον βουλγαρικό Τύπο, που θέλουν γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα, να τελούν εικονικούς γάμους με πρόσφυγες, για να τους διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό μάλιστα φέρονται να συνεργάζονται Έλληνες ιερείς και δήμαρχοι.

Όπως ανέφερε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΡΟΥΝΤ», «μετά από τον γάμο που τελείται στην Ελλάδα, τα ζευγάρια αναχωρούν για τη Γερμανία ή την Αυστρία. Ο γάμος κοστίζει 5.000 δολάρια ή 5.000 ευρώ, από τα οποία η νύφη λαμβάνει 1.500 ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο ποσό είναι για έξοδα – μεταφράσεις και επικυρώσεις δικαιολογητικών, αμοιβές δικηγόρων και δωροδοκίες Ελλήνων ιερέων και δημάρχων. Τα δικαιολογητικά για τον γάμο ετοιμάζουν Βούλγαροι και ξένοι δικηγόροι, ενώ Έλληνες ιερείς και δήμαρχοι τα υπογράφουν και τα σφραγίζουν.

Ο ρόλος των Ρομά είναι να προμηθεύουν γυναίκες από τη Βουλγαρία, από μικρές πόλεις με περίπου 4.000 κατοίκους, όπως Ουγκαρτσίν και Λούκοβιτ, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται. Με αυτό τον τρόπο ήδη έχουν «παντρευτεί» 40 – 50 γυναίκες Ρομά. Οι σύζυγοί τους είναι κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί.