Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:29
ΘεσσαλίαΛάρισα

Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι οι αγρότες – Μπλόκο σήμερα στη Νίκαια






Ένα πανελλαδικό µέτωπο, µε τρακτέρ και αγροτικά µηχανήµατα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, επιδιώκουν να στήσουν οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάµπου, που βλέπουν τις φετινές κινητοποιήσεις να µην… τραβούν λόγω της αδιαφορίας των αγροτών να βγουν στους δρόµους.

Η απευθείας κλήση σε δίκη 10 αγροτοσυνδικαλιστών, από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, µε τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, «τάραξε» το υποτονικό κλίµα της εβδοµάδας, ενώ αύριο καλούνται στο Πνευµατικό Κέντρο Νίκαιας στη Λάρισα αγρότες και αγροτοσυνδικαλιστές απ’ όλη τη χώρα, στο πλαίσιο συγκρότησης ενός πανελλαδικού οργάνου που θα συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

Η πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρου Αραχωβίτη, για διάλογο µε όλα τα θέµατα στο τραπέζι και η δέσµευσή του για γραπτές απαντήσεις δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Εχουµε γραπτές απαντήσεις στα αιτήµατά µας από τη συνάντηση που είχαµε µαζί του τον περασµένο ∆εκέµβριο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ο υπουργός είναι αναξιόπιστος» δήλωσε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαµά Καρδίτσας και µέλος της συντονιστικής επιτροπής της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Κώστας Τζέλλας.

Όσο για τη δέσµευση του υπουργού πως «το θέµα των ανοιχτών τιµών στο βαµβάκι είναι απαράδεκτο και θα τελειώσει οριστικά», ο κ. Τζέλλας ανέφερε ότι «ζητάµε κατώτερες εγγυηµένες τιµές για όλα τα προϊόντα, έτσι ώστε να καλύπτουµε το κόστος παραγωγής και να µένει κάποιο κέρδος». Σύµφωνα µε τον κ. Αραχωβίτη, η καλλιέργεια του βαµβακιού είτε θα γίνεται µε συµβόλαια, είτε η τιµολόγηση θα γίνεται επιτόπου µε την παράδοση, ενώ προωθούνται και τα ζητήµατα της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού.

Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι είναι αντίθετος µε τις διώξεις αγροτών και τα αγροτοδικεία.

Παρά τα προβλήµατα και τις επιφυλάξεις, στον Θεσσαλικό Κάµπο η «γαλαζοκόκκινη» συµµαχία των αγροτών απέδωσε -αν και όχι τα αναµενόµενα- και περίπου 300 τρακτέρ από τη Λάρισα και την Καρδίτσα βρίσκονται στον κόµβο της Νίκαιας. Η Τροχαία αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ, αφενός επειδή τα τρακτέρ βρίσκονται εκατέρωθεν του οδοστρώµατος και αφετέρου επειδή οι αγρότες κινούνται συνεχώς πάνω στην εθνική οδό και τα οχήµατα που κινούνται από και προς την Αθήνα χρησιµοποιούν τους κόµβους Πλατύκαµπου και Κιλελέρ.

Σήµερα το µεσηµέρι έχουν καλέσει στο µπλόκο της Νίκαιας εκπροσώπους φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειµένου να τους ενηµερώσουν για το πλαίσιο των αιτηµάτων τους, ενώ αύριο, µετά την πανελλαδική σύσκεψη, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στην υπόλοιπη χώρα οι κινητοποιήσεις είναι αναιµικές. Οι αγρότες των Σερρών, που «παραδοσιακά» µετακινούνταν µε εκατοντάδες τρακτέρ στον µεθοριακό σταθµό του Προµαχώνα και έκλειναν την πρόσβαση προς τη Βουλγαρία, έχουν παρατάξει περίπου 60 τρακτέρ στον κόµβο του Λευκώνα και απέναντί τους βρίσκονται ισχυρές δυνάµεις της Αστυνοµίας που τους απαγορεύουν τη µετακίνηση προς τον Προµαχώνα. Μικρός αριθµός τρακτέρ βρίσκεται στην Εγνατία Οδό στον κόµβο της Κουλούρας Ηµαθίας, στην είσοδο της Νάουσας, στο Γυψοχώρι Πέλλας, στο Αιγίνιο Πιερίας, στη διασταύρωση Αντιγόνου Φλώρινας και στον Λούρο Πρέβεζας.

Τα μπλόκα στη Νότια Ελλάδα
Στη Νότια Ελλάδα, συγκεντρώσεις τρακτέρ υπάρχουν στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, στον κόµβο Αγίου Γεωργίου Ηλείας, στη Μεσσήνη και στον Χανδρινό Μεσσηνίας, ενώ, πλην της Νίκαιας Λάρισας, στον Θεσσαλικό Κάµπο αγροτικά µηχανήµατα παραµένουν έξω από το Αερινό Μαγνησίας, χωρίς όµως να εµποδίζουν την κυκλοφορία των οχηµάτων

Κρήτη: Τα τρακτέρ στα Μεγάλα Χωράφια και στον κόµβο Πραιτωρίων
Με µπλόκα σε Χανιά και Ηράκλειο ξεκίνησαν και στην Κρήτη οι κινητοποιήσεις των αγροτών.
Στα Χανιά, το αγροτικό µπλόκο στήθηκε στην εθνική οδό στα Μεγάλα Χωράφια, µε τους αγρότες να λένε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν µέχρι την ικανοποίηση των αιτηµάτων τους.

Στο Ηράκλειο, το µπλόκο στήθηκε στον κόµβο Πραιτωρίων, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα «χαιρετίζει τους µικροµεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης που κινητοποιούνται, συντονίζοντας τον αγώνα τους µε τον αγώνα των µικροµεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, στα µπλόκα της επιβίωσης, στον δρόµο της αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους».

Οπως αναφέρει, «στα Αστερούσια έχει στηθεί µπλόκο στον κόµβο των Πραιτωρίων, στα Χανιά έχει στηθεί µπλόκο στον κόµβο των Μεγάλων Χωραφιών µετά από παγχανιώτικο συλλαλητήριο, στο νότιο Ρέθυµνο πραγµατοποιήθηκε µαζική κινητοποίηση στον κόµβο στην τοποθεσία Μάντρες, και στα Ανώγεια επίσης µαζική κινητοποίηση στη θέση ∆ισταύρι στο Μετόχι Ανωγείων, όπου είχε µαζική παρουσία η νεολαία».
Το Συντονιστικό κάλεσε «τους µικροµεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης να πυκνώσουν τα αγωνιστικά µπλόκα και να µαζικοποιήσουν και τις άλλες κινητοποιήσεις που θα πραγµατοποιηθούν σε όλη την Κρήτη, που οργανώνονται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών, σε συντονισµό µε την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη βάση του αγωνιστικού πλαισίου αιτηµάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων»

Πηγή: Έθνος