Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:30
Τοπικά

Έργα συνολικού κόστους 245 εκ. ευρώ για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA





Ευρισκόμενο στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του, το μεγαλύτερο εν εξελίξει περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη προϋπολογισμού 245 εκ. ευρώ, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, αποδεικνύει έμπρακτα την πολύπλευρή αξία του για τη Θεσσαλία και τη χώρα σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της ανάδειξης αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που αποκτά πλέον η Θεσσαλία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης στο Βόλο ημερίδα με τίτλο «Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, στον τόπο μας».
Το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας το οποίο παρέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα μέσα του 2014 σε τελματώδη κατάσταση και κατάφερε σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο να φθάσει σε ποσοστό υλοποίησης φυσικού αντικειμένου άνω του 90%, έχει δικαίως προσελκύσει πάνω του το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης καθώς αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα για τη χώρα, το οποίο φέρνει σε πέρας – παρά τη δύσκολη συγκυρία – η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ένα στοίχημα το οποίο όπως σημείωσε στην ομιλία του και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία, καθώς το έργο είναι πολυσύνθετο, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, τουριστικό, «ένα έργο ζωής για την περιοχή».
Συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός ανέφερε: «Η Κάρλα είναι το μεγαλύτερο σε εξέλιξη περιβαλλοντικό έργο όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 245 εκ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί άνω του 90% του φυσικού αντικειμένου, ενώ παρά τη δύσκολη συγκυρία και μία σειρά προβλημάτων που ανέκυψαν όπως τα τραπεζικά capital controls, εμείς με συντονισμένες προσπάθειες και ένωση δυνάμεων προχωράμε με γοργούς ρυθμούς.
Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, τουριστικό, ένα έργο ζωής για την περιοχή.
Αναδεικνύουμε την ανασύσταση της Κάρλας σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και όχι μόνο, γιατί είναι ένα έργο που είχε μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τον τρόπο και την ταχύτητα κατασκευής του. Γι’ αυτό εξάλλου και τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε την περιοχή πολυμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενημερωθεί ενδελεχώς. Εμείς παραλάβαμε το έργο αυτό τον Μάιο του 2014 όταν το έργο αυτό ήταν σταματημένο και αυτή τη στιγμή το έργο λειτουργεί. Μπορεί να το δει ο καθένας. Υπάρχουν σημεία παρατήρησης, ήδη στην περιοχή επέστρεψαν 181 ήδη πτηνών και 13 είδη ψαριών καθώς και πελεκάνοι. Πλέον η ζωή έχει επιστρέψει για τα καλά στην περιοχή.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου έργου το οποίο βγάζει από τα στενά περιθώρια την περιοχής μας. Εμείς αποδείξαμε πως τα χρήματα δεν πήγαν χαμένα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε χαρακτηρίσει το έργο ως «κόκκινο», σήμερα έχει αλλάξει γνώμη για την πορεία του.
Σε ότι αφορά την πλήρωση της λίμνης, συνεχίζουμε να βάζουμε νερό. Αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει περίπου το 50% της Κάρλας.
Ταυτόχρονα, αυτό το έργο με την υλοποίηση των παράλληλων αρδευτικών έργων θα δώσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αγρότες της περιοχής καθώς θα έχουν φθηνότερο καλλιεργητικό κόστος τις εκμεταλλεύσεις τους. Παράλληλα, θα σταματήσουν οι κοστοβόρες ανορύξεις γεωτρήσεων, η συντήρηση τους αλλά και η επέκτασή τους, μειώνοντας κι εδώ το κόστος παραγωγής. Επίσης, θα σταματήσει το φαινόμενο των ρηγμάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω της ποιότητας του εδάφους και της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα σε όλο το μήκος της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου.
Έτσι, δημιουργείται μία μεγάλη λεκάνη και αλλάζει και το μικροκλίμα της περοιχής, ενώ σε όλη τη διαδρομή που κάνει το νερό από τον Πηνειό μέχρι την Κάρλα ποτίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με τις λιμνοδεξαμενές που έχουμε ήδη ενώ κατασκευάζουμε κι άλλες δύο.
Η ολοκλήρωση της λίμνης όμως θα δώσει και τουριστική ώθηση στην περιοχή, η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης λόγω του φυσικού κάλους της. Η ολοκλήρωση του μουσείου της Κάρλας θα συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία της λίμνης και της περιοχής με αιχμή τον Ήταυρο, το πτηνό που είναι δεμένο με θρύλους και μύθους αιώνων, με τη φωνή του «ταύρου».
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ένα τόσο μεγάλης σπουδαιότητας έργο και φυσικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη φύση και στους ανθρώπους».
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Σε ότι αφορά την πορεία των εργασιών της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες ύψους 94.940.000 ευρώ οι οποίες και είναι οι εξής:
1. «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση». Φορέας χρηματοδότησης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Μπαλτατζής).
Προϋπολογισμός 38.000.000 € (με ΦΠΑ).
2. «Κατασκευή έργων ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου, Α΄ Φάση». Φορέας Χρηματοδότησης ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΕΣΠΑ)
Προϋπολογισμός 12.500.000 € (με ΦΠΑ).
3. «Κατασκευή έργων ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας»
Προϋπολογισμός 7.780.000 € (με ΦΠΑ).
4. «Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών έργου επαναδημιουργίας λίμνης Κάρλας, Α΄ Φάση». Φορέας Χρηματοδότησης ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΕΣΠΑ)
Προϋπολογισμός 18.000.000 € (με ΦΠΑ )
5. «Κατασκευή συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας στη λεκάνη της λίμνης Κάρλας». Φορέας Χρηματοδότησης ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΕΣΠΑ)
Προϋπολογισμός 12.900.000 € (με ΦΠΑ)
6. «Συντήρηση – Αποκατάσταση και λειτουργία των αντλιοστασίων Πηνειού, κόμβου Πέτρας και Καναλίων της λίμνης Κάρλας» Φορέας Χρηματοδότησης ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ)
Προϋπολογισμός 1.250.000 € (με ΦΠΑ).
7. «Αποκατάσταση βλαβών, βελτίωση και συντήρηση του αντλιοστασίου κόμβου Πέτρας της λίμνης Κάρλας» Φορέας Χρηματοδότησης ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (ΕΘΝΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ)
Προϋπολογισμός 910.000 € (με ΦΠΑ).
8. «Κατασκευή υπολειπόμενων αντιπλημμυρικών έργων στη λεκάνη λίμνης Κάρλας» Προϋπολογισμός 3.600.000 € (με ΦΠΑ).
Αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 110.713.394,93 ευρώ οι οποίες και είναι οι εξής:
«ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΡΓΑ»
Προϋπολογισμός 100.423.394,93 € (με ΦΠΑ)
2. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΠΗΝΕΙΟ»
Προϋπολογισμός 8.925.000 € (με ΦΠΑ)
3. «ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΑΦΡΩΝ 7Τ – 2Τ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ»
Προϋπολογισμός 1.365.000 € (με ΦΠΑ)