ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φέρνουν ρύθμιση-κοροϊδία για την ψήφο των αποδήμων -Αντιδρά η ΝΔ

Ρύθμιση-κοροϊδία για την ψήφο των αποδήμων ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Δηλαδή το αποτέλεσμα της ψήφου των αποδήμων δεν θα επηρρεάζει το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα προσμετράται μόνο για την εκλογή των 3 βουλευτών απόδημου Ελληνισμού. Οσο μεγάλος κι αν είναι ο αριθμός των αποδήμων που θα ψηφίσουν… Η κατανομή των υπολοίπων 297 βουλευτών θα γίνεται με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση αυτή έχει προφανώς -σχολιάζουν οι ειδικοί- και συνταγματικό πρόβλημα, αφού άλλο ειδικό βάρος θα έχει η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στην Ελλάδα και άλλο η ψήφος των Ελλήνων που διαβιούν στο εξωτερικό και τίθεται θέμα με την ισότητα της ψήφου.

Η πρωτοφανής μεθόδευση προκύπτει ανάγλυφα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος ψηφοφόρος, που ψηφίζοντας σε ένα προξενείο στο εξωτερικό θα μπορεί να ορίσει μόνο ποιοι από τους 3 βουλευτές αποδήμων θα εκλεγούν, ενώ αν έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, προφανώς η ψήφος του θα προσμετράται για τη συνολική εικόνα της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται κανονικά στη συνολική δύναμη των κομμάτων και να έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα με την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, έστω κι αν αποδέχεται το τεχνικό πρόβλημα με τους σταυρούς προτίμησης. Ενδεχομένως, λοιπόν, να ψηφίζουν μόνο το κόμμα που επιλέγουν και να μην μπορούν να «σταυρώσουν» βουλευτή.

 

Πηγή: iefimerida.gr