Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 14:39
LIFE

Στο σφυρί 350 ιστορικά αντικείμενα της Θάτσερ


Περίπου 350 προσωπικά και ιστορικά αντικείμενα της Μάργκαρετ Θάτσερ, ανάμεσά τους ρούχα, κοσμήματα, αντίγραφα ομιλιών της με την υπογραφή της καθώς και οι διάσημες τσάντες της, πρόκειται να δημοπρατηθούν τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος Christie’s.

Σύμφωνα με τον οίκο, 150 αντικείμενα πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας θα βγουν στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο κι άλλα 200 θα δημοπρατηθούν διαδικτυακά κατά την περίοδο 3 με 16 Δεκεμβρίου έπειτα από την άρνηση του Μουσείου Βικτορίας και Αλβέρτου του Λονδίνου να τα εκθέσει, επειδή όπως ανακοίνωσε δεν ταιριάζουν στη συλλογή του.

Μεταξύ των αντικειμένων αυτών είναι το διάσημο δερμάτινο βαλιτσάκι σε κόκκινο χρώμα, στο οποίο φυλάσσονταν τα απόρρητα έγγραφα των πρωθυπουργών και του οποίου η αξία εκτιμάται σε 4.200 ως 7.000 ευρώ, το γλυπτό ενός αετού που είχε λάβει ως δώρο από τον φίλο και σύμμαχό της Ρόναλντ Ρίγκαν, το νυφικό της του 1951 καθώς και ένα περιδέραιο του οίκου Chaumet με σμαράγδια και διαμάντια, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 168.000 με 252.000 ευρώ.

Η δημοπρασία είναι μία μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος προσωπικά αντικείμενα της Βρετανής πρωθυπουργού του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη θητεία και της μοναδικής γυναίκας μέχρι σήμερα που έχει αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με τον Christie’s.

Η Θάτσερ, η οποία ονομάστηκε «Σιδηρά Κυρία» λόγω της ισχυρής αποφασιστικότητάς της, κυβέρνησε τη Βρετανία από το 1979 ως το 1990.

Η τσάντα της επικράτησε να συμβολίζει την αποφασιστικότητα και το σκληρό διαπραγματευτικό της στιλ. Το ρήμα «handbagging» που επινοήθηκε τη δεκαετία του 80 επικράτησε ως όρος και τον συμπεριέλαβε το Λεξικό της Οξφόρδης ως «την ενέργεια μίας γυναίκας να επιτίθεται λεκτικά ή να κατατροπώνει με δυναμικό και αμείλικτο τρόπο ένα πρόσωπο ή μία ιδέα».

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στα παιδιά της Θάτσερ, Μαρκ και Κάρολ, καθώς και στα εγγόνια της.

Η Θάτσερ πέθανε τον Απρίλιο του 2013 σε ηλικία 87 ετών.