ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοκ από το ΔΝΤ: Πληροφορίες για μείωση 15% των συντάξεων τώρα

Μία νέα… βόμβα, πιθανώς για αρκετούς αναμενόμενη, περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, εάν τουλάχιστον αποδειχθεί ορθό δημοσίευμα της «Huffington Post», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη απορρίψει ή δεχθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, στέλεχος του Ταμείου, το οποίο συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την ήδη αδύναμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επίσημη διάψευση του ΔΝΤ στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά παραπομπή στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις».

Αδιάλλακτος εμφανίζεται ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν

Η Huffington Post, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ξένων εντύπων, υποστηρίζει ότι εάν κάποιος θα πρέπει να ψάξει ποιος κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ταμείου, δεν έχει παρά να κοιτάξει προς την πλευρά του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν.

«Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», τόνισε στέλεχος του Ταμείου στην εφημερίδα.

Άλλωστε στο παρελθόν έχουν υπάρξει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία δεν έχουν διστάσει να κάνουν λόγο ακόμη και για «εμμονή» του κ. Τόμσον με το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει και νέα μείωσή τους.

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη —τη Ρουμανία κλπ— και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ

Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνέχισε η πηγή της Huffington Post. Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Πηγή: Newmoney.gr

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com