Ελλάδα

Ποινική δίωξη στον Αλ. Μητρόπουλο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου, προχώρησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Ειδικότερα, η δίωξη σε βάρος του κ. Μητρόπουλου ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε στην εισαγγελία από την αρμόδια ΔΟΥ. Η αναφορά υποβλήθηκε στην εισαγγελία με αφορμή υπόθεση φοροδιαφυγής, η οποία φέρεται να έχει λάβει χώρα πριν από περίπου 16 χρόνια. Όπως καταγγέλθηκε ο κ. Μητρόπουλος φέρεται να μην εξέδωσε απόδειξη για δικηγορική αμοιβή με αποτέλεσμα να του καταλογίζεται φοροδιαφυγή ύψους 440.000 ευρώ. Ωστόσο, με τις προσαυξήσεις το ποσό που φέρεται να οφείλει ο κ. Μητρόπουλος είναι περίπου το διπλάσιο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης, όταν δυο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον κ. Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε. Από έλεγχο που διενεργήθηκε φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.

Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο, και είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μητρόπουλος να βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητρόπουλο, τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις του όσο με στοιχεία που έχει καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ αλλά και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη».