1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 20:26
Κόσμος

Νέο κύμα αιθαλομίχλης στην Κίνα


Σε πόλεις και περιφέρειες της βορειοανατολικής Κίνας καταγράφηκε σήμερα επικίνδυνη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε ορισμένα μέρη, η πυκνότητα των επιβλαβών σωματιδίων είναι σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Σενγιάνγκ και την Τσανγκτσούν, αντίστοιχες πρωτεύουσες των επαρχιών Λιαονίνγκ και Τζιλίν, μια πυκνή ομίχλη γκρίζου χρώματος εμπόδιζε την ορατότητα, βυθίζοντας στο σκοτάδι τους οδικούς άξονες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5) ανήλθε σήμερα στα 860 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στην Τσανγκτσούν. Χθες είχε ανέλθει στα 1.157 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στη Σενγιάνγκ, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της περιφερειακής διοίκησης. Ωστόσο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι η κορύφωση της ρύπανσης ξεπέρασε τα 1.400 μικρογραμμάρια σε ορισμένες συνοικίες της πόλης. Τα επίπεδα αυτά συγκαταλέγονται στα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί στη χώρα.

Ο ΠΟΥ συνιστά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο μόλις τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε 24ωρη βάση.

Τα μικροσωματίδια ενοχοποιούνται για τους εκατοντάδες χιλιάδες προώρους θανάτους στην Κίνα, όπου τα περιστατικά αιθαλομίχλης είναι συχνά.

Ο δήμος της Σενγιάνγκ εξήγησε στο επίσημο ιστολογιό του ότι το “νέφος” αυτό, εξαιρετικά μεγάλης πυκνότητας, προκλήθηκε από την έναρξη λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης στην πόλη, που τροφοδοτούνται κυρίως από άνθρακα, στην αρχή του χειμώνα, καθώς και από την σοβαρή ρύπανση που προέρχεται από γειτονικές επαρχίες.

Οι δικαιολογίες αυτές εκνευρίζουν πολλούς κινέζους χρήστες του διαδικτύου. “Το ίδιο πράγμα κάθε χρόνο, τίποτε δεν αλλάζει, παρά τις προσπάθειες που δηλώνουν ότι καταβάλλουν οι αρχές”, γράφει κάποιος. “Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που την αισθάνεσαι αμέσως στο λαιμό. Όταν βγήκα από το σπίτι μου, νόμιζα ότι φλεγόταν ένα παρακείμενο κτίριο”, έγραψε κάτοικος της Τσανγκτσούν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Οι αρχές της Τσανγκτσούν κίνησαν “επείγουσα διαδικασία” καλώντας τα σχολεία να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο και τους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα αποδεικνύονται “ανώφελα” απέναντι στη “σοβαρότητα μιας παρόμοιας αιθαλομίχλης και ενός τέτοιου επιπέδου ρύπανσης”, επισημαίνει επικριτικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

“Όταν βγαίνουμε έξω, η απλή επαφή με τον αέρα μάς καίει τα μάτια, ο λαιμός μας γδέρνεται, πρέπει να αγοράσουμε μάσκα αλλά κανείς δεν μας λέει ακριβώς τι άλλο πρέπει να κάνουμε”, τονίζει κάτοικος της Σενγιάνγκ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενδημική στη χώρα, έχει γίνει αιτία μεγάλης δυσαρέσκειας των Κινέζων, που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και παρακολουθούν την έκρηξη των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα στις αστικές περιοχές.

 

Πηγή: ethnos.gr