Ελλάδα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στη Βασ. Σοφίας θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τρίτης οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 42ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Σήμερα οι πύλες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές από τις 9.30 μέχρι τις 13.00 και στις 15:30 αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία ενώ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εντός του κτιρίου πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ καθώς και πολιτικές εκδηλώσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θέλοντας κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην έδρα των ΜΑΤ, ζήτησε από τους αστυνομικούς να επιδείξουν πειθαρχημένη αντίληψη και όχι συγκρουσιακή διάθεση, προκειμένου να αποτραπούν βίαιες ενέργειες, τραυματισμοί και βεβήλωση χώρων.

«Οι ενέργειες που θα γίνουν και στην επόμενη κρίσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Νοέμβρη, θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας και λίγο πολύ με την πρακτική που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει…Να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων, γιατί το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά», ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Πρόταση για πορεία προς τη γαλλική Πρεσβεία

Πρόταση η πορεία να κατευθυνθεί στη γαλλική πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό, μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, και όχι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ως είθισται, συνυπογράφουν 32 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων αρκετοί βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού.

«Φέτος, θα ήταν ιδιαίτερα συμβολικό η πορεία του Πολυτεχνείου να δώσει το δικό της μήνυμα: αντί να κατευθυνθεί στην Αμερικάνικη Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθεί, να κατευθυνθεί στην Γαλλική πρεσβεία για να συμπαρασταθεί. Να δώσει το μήνυμα της αλληλεγγύης απέναντι στους ανυποψίαστους πολίτες της Γαλλίας που δέχθηκαν ένα βάρβαρο πλήγμα. Να δώσει το μήνυμα της προσήλωσης προς μια ελεύθερη, ανοικτή κοινωνία που τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να την κατακερματίσουν. Να δώσει το μήνυμα ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μπορεί να τραυματίζονται από τις σφαίρες των καλάσνικοφ, αλλά δεν πεθαίνουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της πρότασης.

Εκδηλώσεις μνήμης και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα της Τρίτης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή οργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-74 για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο Μνημείο, στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.

πηγή: newpost.gr
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com