ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδισμένο το… κράτος από την αύξηση του κατώτατου μισθού -183 εκατ. στα ταμεία

Σχεδόν… τζάμπα ήρθε τελικά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς μισθωτοί και επιχειρήσεις βάζουν… πλάτη, όπως αποκαλύπτει το σκεπτικό της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων και αγροτών, που συμπεριλαμβάνεται στο «πακέτο» της ΔΕΘ, υπολογίστηκε στα 177 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2019.

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες η Απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ αποκαλύπτεται, όμως, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίσουν 141 εκατ. ευρώ το 2019 κι άλλα 42 εκατ. ευρώ το 2020, προφανώς από τις αυξημένες εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν και οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Κοινώς, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το θέμα του κατώτατου μισθού είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο σημερινό Euroworking Group, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, καθώς η 2η μεταμνημονιακή Έκθεση θα «περάσει» από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Πηγή: iefimerida.gr