Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 15:44
ΒόλοςΤοπικά

«Καπνός» έγιναν από τις φυλακές Κασσαβετείας δύο αλλοδαποί βαρυποινίτες






Τις παθογένειες του συστήματος σωφρονισμού στην Ελλάδα καταδεικνύουν ανάγλυφα οι υποθέσεις δύο αλλοδαπών, βαρυποινιτών, ενός Αλβανού και ενός Ρουμάνου, που ενώ κρατούνταν στις φυλακές Κασσαβετείας εκτίοντας τις ποινές τους απέδρασαν και εξαφανίστηκαν

Και οι δύο περιπτώσεις απασχόλησαν χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε 44χρονο κρατούμενο, που στις 9 Ιουλίου του 2016 είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές, καθώς ξέφυγε από την επιτήρηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ο 44χρονος, Αλβανός υπήκοος, είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε ισόβια κάθειρξη, καθώς και κάθειρξη 15 ετών και 11 μηνών , καθώς είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Το Δικαστήριο του επέβαλε χθες ερήμην φυλάκιση ενός έτους, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Ωστόσο ο βαρυποινίτης δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και διαφεύγει της σύλληψης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα Ρουμάνο, 25 ετών, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 67 ετών, έλαβε άδεια από την φυλακή της Κασσαβέτειας, αλλά δεν επέστρεψε. Χθες καταδικάστηκε ερήμην από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, με ποινή φυλάκισης ενός έτους, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 52χρονο αλλοδαπό για απόδραση. Ο 52χρονος βαρυποινίτης στις 3 Μαίου του 2017 είχε λάβει άδεια από την φυλακή, ωστόσο με την παρέλευση της χρονικής περιόδου της αδείας, δεν επέστρεψε στην φυλακή. Ο Ρουμάνος είχε καταδικαστεί από το Β’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, γιατί είχε κριθεί ένοχος για μεταφορά λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, ο 52χρονος είχε λάβει άλλες τρεις φορές άδεια από τις φυλακές και είχε επιστρέψει. Πλέον ο Ρουμάνος δραπέτης των φυλακών έχει εξαφανιστεί.