Κόσμος

Επιμένει η Σαουδική Αραβία: Δίκαιη η εκτέλεση των 47

Η Σαουδική Αραβία αμύνθηκε της δικαστικής της διαδικασίας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών χθες, υποστηρίζοντας ότι τα 47 άτομα που εκτέλεσε το σαββατοκύριακο είχαν δικαστεί σε «δίκαιες και έντιμες δίκες χωρίς διακρίσεις σε διανοητικό επίπεδο, φυλή ή θρησκεία».

Η αντιπροσωπεία της χώρας στα Ηνωμένα ΄Εθνη εξέφρασε «βαθιά λύπη» για το ό,τι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τη φύση των κατηγοριών και των δικών όσων εκτελέστηκαν, οι οποίοι συμπεριελάμβαναν και ένα γνωστό σιίτη ιερωμένο, Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ.

Πότε θα αποκατασταθούν οι σχέσεις με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία είπε χθες ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών, και υποσχέθηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

Όταν ερωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, είπε στους δημοσιογράφους, «Πολύ απλά – το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας». Πρόσθεσε δε, «Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου – το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν – δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

Καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας ο ΟΗΕ

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικά τις επιθέσεις» εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ (βορειοανατολικό Ιράν) που ακολούθησαν την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη ιερωμένου.

Το Συμβούλιο «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του γι’ αυτές τις επιθέσεις». Ζήτησε από την Τεχεράνη «να προστατεύσει τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους» και να «σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της» στο θέμα αυτό.

Στη δήλωση του Συμβουλίου, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, δεν γίνεται αντίθετα καμιά αναφορά στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς του Ριάντ.

Στη δήλωση αυτή υπενθυμίζεται ότι οι Συμβάσεις της Βιέννης υποχρεώνουν τα κράτη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και καλούνται «όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει επίμονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τη λεηλασία των διπλωματικών αποστολών της, που αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Βιέννης», σύμφωνα με τον σαουδάραβα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι.

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής υποστήριξε πάντως ότι η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν δεν θα εμποδίσει το Ριάντ «να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη» και ότι η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχει στις προσεχείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία που έχει κατ’ αρχήν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το Ιράν είναι με τη Ρωσία ο κύριος σύμμαχος της Δαμασκού ενώ η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση.

Το Ριάντ έχει τεθεί επίσης επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμου που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία μάχεται εναντίον σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε επιστολή που απηύθυνε χθες Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ είχε από την πλευρά της εκφράσει τη «λύπη» της Τεχεράνης για τη λεηλασία των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών. Είχε επίσης υποσχεθεί να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια».

 

Πηγή: protothema.gr