Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023 06:46
Κόσμος

Επίσημο αίτημα της Γαλλίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια


Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS προσέρχεται η Γαλλία στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» να έχει στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Είτε λαμβάνοντας μέρος στις επιχειρήσεις της Γαλλίας στη Συρία και στο Ιράκ, είτε βοηθώντας και παρέχοντας υποστήριξη για άλλες γαλλικές επιχειρήσεις», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας.  «Η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνο της σε αυτά τα μέρη», ο Λεντριάν είπε.

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, παρέδωσε το αίτημα στο μίτινγκ των υπουργών Εθνικής Αμυνας της ΕΕ και η κλήση για βοήθεια υποστηρίχτηκε ομόφωνα, παρότι τελικά παραμένει ασαφές τι τελικά συνεπάγεται.

«Είναι μια πολιτική πράξη, ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε η συντονίστραι για την Εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Κάθε κράτος θα συμβάλει στη βοήθεια προς τη ςΓαλλία ανάλαγο με τις δυνατότητές του και την εξωτερική πολιτική που ασκεί», προσέθεσε.

Οι λεπτομέρειες για το είδος της βοήθειας που θα παράσχει κάθε χώρα προς τη Γαλλία θα καθοριστεί από μια σειρά διμερών συνομιλιών μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών και της Γαλλίας.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Ολες οι χώρες είπαν θα σας βοηθήσουμε. Αυτό μπορεί να λάβει διάφορες μορφές», προσέθεσε ο Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που επικαλείται το άρθρο 42-7 της Συνθήκης το οποίο απαιτεί από όλα τα κράτη να προσφέρου βοήθεια και συνδρομή, όπως μπορούν.

Από την πλευρά της η Γερμανία αναφέρει: «Θα ακούσουμε τι έχει να ακριβώς ζητά το Παρίσι και θα το εξετάσουμε». Σε συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

 

Πηγη: iefimerida
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com