ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και… ειδικά των φτωχών!

Το κουράγιο του Ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους» εξήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο πριν την έναρξη της συνάντησής τους.

«Αυτο το οποιό κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα μήνυμα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες, είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη κυβέρνηση ή το όνομα του Αλέξη Τσιπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χρειαζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «το βασικό θέμα (σ.σ. της επίσκεψής του) θα είναι το μεταναστευτικό. Και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι αμφίδρομη»

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «ποτέ δεν συμμερίστηκα την παράλογη λογική η Ελλάδα να αποβληθεί από την Ευρώπη και γι’ αυτό χρησιμοποίησα όλα τα μέσα για να αποφευχθεί το Grexit».

«Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Διοτί θα ήταν παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς τελικά νικήσαμε και η Ελλάδα στο εξής διανύει την αποσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία».

Εξέφρασε, δε, την ευχαριστία του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο «γιατί με στηρίξατε στην προσπάθεια αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν μαζι μου».

Η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την υποδοχή των προσφύγων

Με αφορμή το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση. ΆΛλωστε η Ελλαδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα το μεταναστευτικό»

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθεις ως προς την υποδοχή των προσφύγων»

Και συμπλήρωσε «καρφώνοντας» τη στάση του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα: Είναι ένα καθηκον εξαιρετικά βαρύ και επαχθές και δεν μπορώ να διδάξω κανένα μάθημα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα και δεν χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Θα δω με την κυβέρνηση πώς οι προσπάθειες της Ελλάδας θα γίνουν πιο εποικοδομητικές.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να πράξει πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εκτελούνται και εφαρμόζονται σήμερα» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και παραδέχθηκε «ότι δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός όσον αφορά την Ελλάδα» αν και ζήτησε οι φράσεις του να μην αντιμετωπίζονται μεμονωμένα αλλά εντασσόμενες σε ένα πλαίσιο.

«Αύριο τα μέσα του Βορρά θα γράφουν ότι ο Γιούνκερ κάνει ό,τι του ζητούν οι Έλληνες και πρόσφατα αυτό συνέβη με την περίπτωση της Γαλλίας οπου κάνουμε ό,τι κάνουμε επειδή πρόκειται για τη Γαλλία και είδα τους απέναντι να εξανίστανται επειδή ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Αυτο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες και μου αρέσει να ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι αυτός που γνωρίζω καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για τις μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να διαβεβαιώσει τον Ευρωπαίο πολιτικό ότι «η Ελλάδα όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση έχει πράξει και θα πράξει ό,τι της αναλογεί για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης» ζητώντας, παράλληλα, τη «συμβολή των Θεσμών για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα αλλά και να τεθεί σε εφαρμογη το πλάνο Γιουνκέρ για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, «όχι με την μορφή κουρέματος αλλα με βάση τους κανόνες του ESM».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προσθέτοντας με νόημα ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ελλάδα το έχει κάνει».

«Ορισμένοι πρέππει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα όπως το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τέλος την ευχή του η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς οι Έλληνες με μεγάλες θυσίες και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αντιληφθεί ότι το να ανήκεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι τιμή αλλά προβλέπει και υποχρεώσεις» συμπλήρωσε για το θέμα και κατέληξε απευθυνόμενος προς τον κ. Γιούνκερ: Σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση που ξέρω ότι θα συνεχιστεί.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Κομισιον μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί στις δηλώσεις που έκαναν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη των κατ’ ιδίαν συζητήσεων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις «πολύ πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα συνθήκες για την Ελλάδα» που ίσχυαν το περασμένο καλοκαίρι «γιατί η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη όπως και η Ελλάδα είχε κάνει λάθη».

«Και στη συνέχεια συναντηθήκαμε μέρα και νύχτα για να ρυθμισουμε πράγματα. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν δοθεί τα κονδύλια» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Τόνισε, επίσης, ότι «εσείς και εγώ εργαζόμαστε για τους νέους για την επόμενη γενιά διότι εξ ορισμού η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο έθνος και θα πρεπει επομένως η Ελλάδα να θεσει στη διάθεση του λαού ένα κράτος πιο ισχυρό και οργανωμένο και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί γι αυτό».

Φρόντισε, παρόλα αυτά να στειλει το μήνυμα ότι «όλα εχουν διευθετηθεί αλλά δεν έχουν γίνει όλα ακόμα».

Εξέφρασε, δε, για μια άλλη φορά το βαθύτατο θαυμασμό του για τον ελληνικο λαό «διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και κυρίως με ό,τι έχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας».

«Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται το βάρος που σήκωσαν οι Έλληνες. Δεν θα πρέπει κανείς να τους προσβάλει ούτε να αμφισβητεί τη βούλησή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Τσίπρας: Καλοσωρίζω έναν φίλο της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καλοσώρισε «έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της Ευρωπαϊκής ιδέας».

Σημείωσε, δε, ότι επισκέπεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή όχι τόσο για την Ελλάδα όσο για την Ευρώπη αλλα κάθε τέτοια στιγμή είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα.

«Θα ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε την ειλικρινή σχέση Κυβέρνησης-Κομισιόν ειδικά τώρα που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από 6 χρόνια να πάρει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη. Και είμαι βέβαιος και ελπίζω ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας επιλογές σε παρόμοια δύσκολες στιγμές πέρυσι με παρόμοια σοφία θα το κάνουμε και τώρα για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας».

Πηγή: protothema.gr