Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 05:48
Κόσμος

Βρετανία: Αιγύπτιος κληρικός ο «ιθύνων νους» της κατάρριψης του ρωσικού Airbus


Στο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού Airbus πάνω από τη χερσόνησο του Σινά έχουν καταλήξει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου.

Κατά τις πληροφορίες αυτές ο «ιθύνων νους» της επίθεσης είναι ο αιγύπτιος κληρικός Αμπού Οσάμα αλ Μάσρι. Ο αλ Μάσρι είναι ο επικεφαλής της ένοπλης ομάδας που δραστηριοποιείται στο Σινά και έχει συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος.

Στον Μάσρι φέρεται να ανήκει η φωνή στο ηχητικό μήνυμα της 4ης Νοεμβρίου με το οποίο η ομάδα αυτή αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ο 42χρονος Αλ Μάσρι είναι πρώην καθηγητής στο πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, το οποίο το 2008 απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα στον πρίγκηπα της Ουαλίας σύμφωνα με τους Sunday Times.

H ομάδα του Αλ Μάσρι συμμάχησε με το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2014 σε αντάλλαγμα για την παροχή όπλων, χρημάτων και τεχνογνωσίας κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών. Η ομάδα φέρεται να είναι πολύ μυστικοπαθής. «Κανένας πυρήνας δεν ξέρει τι κάνει ο άλλος πυρήνας» δηλώνει αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στο Reuters.

Πριν την έκρηξη αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν ένα μήνυμα από τους τρομοκράτες στο Σινά που προειδοποιούσαν «για κάτι μεγάλο στην περιοχή».

Η εκδοχή που υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες είναι ότι μέλη της ομάδας του αλ Μάσρι έβαλαν κρυφά βόμβα σε κάποια αποσκευή της πτήσης της Metrojet στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.