Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024 10:06
Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: «Οι θαυματοποιοί αποδείχτηκαν επιζήμιοι»






“Μόνο η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο”

 Σε συνέντευξη στο Νέο Τύπο ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος αναφέρεται στους δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, στην ηγεσία και στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και σε κάποια από τα τοπικά ζητήματα που απασχόλησαν τελευταία την κοινωνία της Μαγνησίας και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης αλλά και στο ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ σημαντικών έργων του νοσοκομείου Βόλου.

Ερ: Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η χώρα και η οικονομία επιστρέφουν στην ομαλότητα;

Απ: Αν η επιστροφή της χώρας και της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα ήταν θέμα μιας συμφωνίας ή κάποιας αξιολόγησης, αμφότερες θα είχαν επιτευχθεί νωρίτερα με θεραπευτικά αποτελέσματα για όλους μας. Κατά την άποψή μου το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η λειτουργία και η απόδοση της πραγματικής οικονομίας. Η πραγματική οικονομία σήμερα στενάζει υπό το βάρος της συνεχώς αυξανόμενης φορολόγησης και εμποδίζεται να αναπνεύσει εξαιτίας της επενδυτικής άπνοιας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – που δεν είναι πλέον μια καινούργια κυβέρνηση – εδώ και δεκαέξι μήνες δεν έχει να επιδείξει ούτε μια σοβαρή επενδυτική προσπάθεια. Αντίθετα, καθυστερεί και παρεμποδίζει τις όποιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις είχαν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αν δεν βρεθούν οι τρόποι μετάγγισης «φρέσκου αίματος» στο σώμα της «αναιμικής» ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να την ανατάξουμε. Δεν αρκούν πλέον ούτε οι δόσεις ούτε τα προγράμματα χρηματοδότησης. Χρήσιμα είναι και αυτά, αλλά δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά «μηχανική υποστήριξη» της οικονομίας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αν την επόμενη πενταετία δεν κατορθώσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις της τάξεως των 100 δις εκ. ευρώ, μόνο με θαύμα θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε στην ομαλότητα την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση να ανακουφίσουμε την ελληνική κοινωνία. Όπως γνωρίζετε τα θαύματα στην εποχή μας σπανίζουν και οι θαυματοποιοί αποδείχτηκαν τσαρλατάνοι.

Ερ: Εφόσον δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε θαύματα, ποιες δυνατότητες υπάρχουν;

Απ: Θα μπορούσα να δώσω οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημά σας, κουράζοντας όμως τους αναγνώστες. Κάτι τέτοιο δεν το επιθυμώ αντιλαμβανόμενος το βάρος των κοινοτυπιών για τους αναγνώστες και ιδιαίτερα μια τέτοια μέρα, όπως είναι ένα χαλαρό πρωινό του Σαββάτου. Σας λέω λοιπόν ευθέως ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούμε να διατηρούμε σοβαρές ελπίδες για αλλαγή πορείας. Η αλλαγή πορείας απαιτεί αλλαγή κυβέρνησης. Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση. Με τη σημερινή κυβέρνηση να παραμένει προσκολλημένη στις ιδεοληψίες και να προσποιείται τη δήθεν ευρωπαϊκή κυβέρνηση, μόνο και μόνο για τις δόσεις, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Είμαι πλέον πεπεισμένος.

Ερ: Γιατί το λέτε αυτό; Είναι τόσο απαξιωμένη η σημερινή κυβέρνηση; Τι θα αλλάξει δηλαδή με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας;

Απ: Κοιτάξτε θα ήμουν ο τελευταίος ή από τους τελευταίους που θα υποστήριζα δημοσίως ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν τα πάντα καλώς καμωμένα ή ότι δεν έκαναν λάθη και μάλιστα πολλές φορές τραγικά. Όμως η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης είναι παροιμιώδης. Σε όλα τα κορυφαία ζητήματα έχει ως μοναδικό μέλημα το επικοινωνιακό – προπαγανδιστικό μέρος, χωρίς να ενδιαφέρεται ποτέ για την ουσία και τα αποτελέσματα. Προσκολλημένοι στα προεκλογικά τους ψέματα τα οποία βάφτισαν αυταπάτες και επικριτές των δικών τους νομοσχεδίων μόλις τα ψηφίζουν, δεν αφήνουν ελπίδες για τίποτα καλό. Οι χθεσινοί Τσαβιστές και θιασώτες του Μαδούρο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην ελληνική κοινωνία. Αβεβαιότητα, αστάθεια, έλλειψη προσανατολισμού και ισορροπίας, χωλός σχεδιασμός και μηδενικά αποτελέσματα, αυτά είναι τα χαρίσματά τους και τους τα χαρίζουμε!

Ερ: Ξέρετε για τους Έλληνες μεγαλύτερη σημασία από το τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση έχει το τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως αυριανή κυβέρνηση.

Απ: Μια αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρει τη χώρα ως σοβαρό συνομιλητή στο ευρωπαϊκό τραπέζι. Δηλαδή, δεν θα κάνει τα όσα κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες. Δεν θα λέει άλλα έξω και θα ψηφίζει άλλα μέσα. Υπογράφουμε μια συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό. Πρώτα από όλα αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού – επενδυτικού κλίματος. Η μεγαλύτερη οικονομία στο κράτος, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και η ελάφρυνση των υπολοίπων βαρών όπως η γραφειοκρατία και η δαιδαλώδης νομοθεσία, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών είναι ορισμένα πρώτα βήματα που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο πρέπει να μετατραπεί από κομματικός στρατός σε επιτελείο ανάπτυξης. Η αξιολόγηση μέσα από διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες και η μέτρηση του παραγόμενου αποτελέσματος δεν είναι μια τιμωρητική διαδικασία, αλλά ένα χρέος προς τον άγρια φορολογούμενο πολίτη. Θα μπορούσα να προσθέσω και πολλά ακόμα αλλά σας λέω μόνο ένα. Είμαστε διαφορετικών αντιλήψεων, πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ζήσουν καλύτερα οι Έλληνες, είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι, είτε είναι επιχειρηματίες κάθε μεγέθους είτε είναι απλοί εργαζόμενοι. Ο ιδεοληπτικός κρατισμός των σημερινών κυβερνώντων μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια.

Ερ: Να πούμε και δύο λόγια για τα εσωκομματικά σας. Πώς πορεύεται η Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Απ: Μέσα από μια πολύμηνη και επίπονη διαδικασία, η οποία κάποιες στιγμές έφερε το κόμμα αντιμέτωπο ακόμα και με το φάσμα της διάσπαση ή και της διάλυσης, βγήκαμε πιο δυνατοί. Επιτρέψτε μου να πω ότι παρά τις παρατεταμένες διαδικασίες είναι η πρώτη φορά που μια τόσο σκληρή εσωκομματική εκλογική μάχη δεν αφήνει πίσω της ανοιχτές πληγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλήρους αποδοχής στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις σταθερά τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν παραπολιτική προσέγγιση των πραγμάτων και εκπορεύονται από κέντρα που έχουν να επιδείξουν δάφνες μόνο σε ζητήματα προπαγάνδας και αλλοίωσης της πραγματικότητας. Έχουν πειστεί πλέον όλοι οι Έλληνες ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές η Ν.Δ θα τις κερδίσει και μάλιστα με πρωτόγνωρη διαφορά.

Ερ: Με τη Μαγνησία τί γίνεται; Τα προβλήματα λιμνάζουν και η ανεργία κυριολεκτικά θερίζει, δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Απ: Δεν θέλω να σταθώ στην προεκλογική εξαπάτηση των νέων ανθρώπων από τους σημερινούς κυβερνώντες, οι οποίοι έταξαν εργασία στους άνεργους και κοινωνική ευημερία σε όλους, για να αποδεδειχθούν στη συνέχεια πραγματική λαίλαπα για τις στρατιές των ανέργων. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον κυβερνητικό τους βίο. Μόνο ως κακόγουστο αστείο ανασύρω στη μνήμη μου την «επιχείρηση φουγάρο» που εξήγγειλε η αρμόδια υπουργός και σύμφωνα με την οποία δεκαέξι φουγάρα της Μαγνησίας θα… ξανακάπνιζαν! Από εκείνη την εξαγγελία μέχρι σήμερα, δύο σημαντικά εργοστάσια του Βόλου έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους και ένα ακόμα μεγάλο εργοστάσιο την περιόρισε δραστικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αποκλείστηκε και ο Βόλος από την πρώτη φάση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Η Μαγνησία υπήρξε πάντα περιοχή υποδοχής επενδύσεων όλων των τομέων της οικονομίας. Πέρασε βεβαίως και οδυνηρά κύματα αποβιομηχάνισης αλλά τέτοια απραξία με έλλειψη σχεδιασμού και capital controls δεν έχει ξαναγνωρίσει.

Ερ: Τελευταία υπήρξε και ένα πρόβλημα με την ένταξη έργων του Γ. Ν. Βόλου στο ΕΣΠΑ. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Καλά που βάζετε αυτό το ερώτημα. Μόλις πριν από λίγη ώρα με πληροφόρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ότι τελικά δεν θα έρθει ο υπουργός υγείας μεθαύριο Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στη σχετική επίκαιρη ερώτησή μου. Επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Κρίμα, γιατί θα ήταν μια ευκαιρία να συζητηθεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Βόλου και να αποκαλυφθούν διαθέσεις, προθέσεις και θέσεις για το ζήτημα. Επανακαταθέτω όμως την επίκαιρη ερώτηση γιατί το θέμα είναι μείζον και πρέπει να συζητηθεί μέσα από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν. Τελικά, μέσα από διάφορες συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών πληροφορούμαστε ότι η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός από τα προτεινόμενα έργα, αυτό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου- στεφανιογράφου. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μας κάνουν χάρη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας και ένα έργο για μια προγραμματική περίοδο εφτά ετών είναι το ελάχιστο. Το νοσοκομείο του Βόλου που έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων από την προηγούμενη περίοδο ΕΣΠΑ δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με ένα έργο 600 – 700.000 ευρώ από τα προγραμματισμένα των εφτά εκατομμυρίων συνολικά. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι οι φορείς να διεκδικήσουμε και ένα ακόμη από τα έργα ζωτικής σημασίας όπως ο μαγνητικός τομογράφος, τον οποίο διαθέτουν ακόμη και νοσοκομεία αρκετά μικρότερης δυναμικότητας. Αποδεικνύεται πάντως στην πράξη ότι αν δεν υπήρχε αντίδραση των τοπικών φορέων, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες… εφησυχασμού, θα είχαμε μείνει στην αρχική πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου υγείας η οποία δεν ανέφερε κυριολεκτικά ούτε λέξη για το νοσοκομείου του Βόλου σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ερ: Εσείς ως βουλευτής της αντιπολίτευσης τι κάνετε για αυτά τα τοπικά ζητήματα;

Απ: Σχετικά με τη δράση των πολιτικών πιστεύω στη ρήση του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Στην πολιτική μιλάμε κυρίως για τα πράγματα, σπανίως για τα πρόσωπα και ποτέ για τον εαυτό μας». Θα σας έλεγα λοιπόν ότι κριτές της δραστηριότητας των βουλευτών είναι οι πολίτες και σε καμία περίπτωση οι ίδιοι.