Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 05:41
ΒόλοςΤοπικά

Ζητά απαντήσεις για το θυρόφραγμα με επιστολή προς το ΥΠΕΝ ο Αχ. Μπέος


Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος εκφράζοντας τις απορίες του σχετικά με ανακοίνωση των υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου που δεν βλέπουν επιβάρυνση της λίμνης Κάρλας και άρα του Παγασητικού από τις πλημμύρες, παραθέτοντας μάλιστα τα αποκαλυπτικά στοιχεία των αναλύσεων από πιστοποιημένο εργαστήριο.

Για μια ακόμη φορά ο κ Μπέος ζητεί να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας υπογραμμίζοντας τους άμεσους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και τον Παγασητικό.

Στην επιστολή που κοινοποιείται και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την Εισαγγελία Βόλου αναφέρονται τα εξής «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Εντονες απορίες, που γεννούν μεγάλη ανησυχία, προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύπανση στα πλημμυρισμένα νερά της Κάρλας, παρά την προφανή προσπάθεια για καθησυχασμό της τοπικής κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν οι ειδικοί του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρονται σε σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων, που τις βρίσκουν κατά περίπτωση ακόμα και βελτιωμένες (!) σε σχέση με την πριν την πλημμύρα κατάσταση, ωστόσο ουδεμία αναφορά γίνεται στη διενέργεια αναλύσεων για μικροβιακό φορτίο, ενώ η εικόνα για τα βαρέα μέταλλα δεν είναι ξεκάθαρη

Το γεγονός αυτό γεννά την εύλογη απορία αν διενεργήθηκαν έλεγχοι μικροβιακού φορτίου, αν ναι γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και αν δεν διενεργήθηκαν γιατί συνέβη αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι από ελέγχους που παρήγγειλε ο Δήμος Βόλου και διενήργησε πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από την Πολιτεία χημικό εργαστήριο προέκυψαν υπερβολικά μεγάλο μικροβιακό φορτίο από ολικά κολοβακτηρίδια, πάνω από 320.000, ενώ εντοπίστηκαν αυξημένες παρουσίες e coli και εντερόκοκκων, που μαρτυρούν την ύπαρξη και άλλων μικροβίων, παθογόνων και μη.

Συνεπώς δεν κατανοούμε αυτή την τουλάχιστον ελλιπή ενημέρωση από τις υπηρεσίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του πνεύμονα ζωής που αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή ο Παγασητικός. Αν θεωρούν ότι πρέπει να κατευνάσουν με αυτό τον τρόπο την ανησυχία και την αγωνία των πολιτών, διαπράττουν μέγα λάθος.

Σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε και θα συνεχίσουμε και να κάνουμε μετρήσεις και να θέτουμε ερωτήματα καθώς αποκλειστικός μας στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών και τίποτα άλλο.

Σας καλούμε και πάλι να κλείσετε άμεσα το θυρόφραγμα της Κάρλας, αλλιώς αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής που με μαθηματική ακρίβεια δυστυχώς επέρχονται».