MobileΜαγνησίαΤοπικά

Ζέττα Μακρή: Γόνιμη συνεργασία με τον σύλλογο εκπαιδευτικών Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης

Συνάντηση συνεργασίας, είχε, μετά από δική της πρόσκληση, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή την Τρίτη 13 Οκτωβρίου με το Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄/Βαθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας. Στη συνάντηση ,παρέστησαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Απόστολος Μούσιος, η αντιπρόεδρος κ. Αποστολία Μπέκα, η ταμίας του συλλόγου κ. Νικολέτα Τσιούμαρη, ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων κ. Κώστας Πολύζος και το μέλος του Δ.Σ. κ. Βιργινία Κέλλα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Απόστολος Μούσιος, αφού εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του, για την πρόσκληση αυτή, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, την ανάγκη γνωστοποίησης των προβλημάτων των εκπαιδευτικών και των νηπιαγωγών του νομού στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής, έθεσε στην βουλευτή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. μία σειρά προβλημάτων προτείνοντας, παράλληλα τους, κατά την κρίση των εκπαιδευτικών, ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους τρόπους επίλυσής τους.

Συγκεκριμένα, βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε 15 λόγω και της έξαρσης του κορωνοϊού. Αυτή τη χρονική περίοδο, στο νομό Μαγνησίας, η προϋπόθεση αυτή ικανοποιείται , όμως υπάρχουν τμήματα σε κεντρικά σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 20 μαθητές ανά τάξη. Προσέθεσε δε, ότι υπάρχουν διαθέσιμες κενές αίθουσες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα, που τέθηκε υπόψιν της κ. Μακρή είναι η ανάγκη βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ή της κατασκευής νέων κτιριακών μονάδων, στην Μαγνησία. Είναι χαρακτηριστικό πως, σε σύνολο 68 νηπιαγωγείων, σε όλο το νομό, τα 13 από αυτά στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους (ενοικιαζόμενα σπίτια, κατά κύριο λόγο παλαιές μονοκατοικίες) τα οποία, κρύβουν, πολλές φορές, κινδύνους, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα ίδια τα νήπια. Σύμφωνα, με τους εκπαιδευτικούς οι προοπτικές βελτίωσης είναι σημαντικές εάν υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός υλοποίησης των έργων από την κυβέρνηση. Το θέμα αυτό μάλιστα, η βουλευτής, δεσμεύθηκε να το θέσει εκ νέου στον πρόεδρο της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Γιάνναρη τον οποίο, εξάλλου, είχε συναντήσει πριν μία εβδομάδα περίπου, όταν και ο τελευταίος έδωσε την έγκριση του για την δημιουργία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην Αργαλαστή και την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου στις Μηλιές.

Παράλληλα, από πλευράς των εκπαιδευτικών, σημειώθηκε η ανάγκη έγκαιρης κάλυψης των οργανικών κενών, που προκύπτουν. Αναγνώρισαν ότι τον τελευταίο χρόνο η ανταπόκριση του υπουργείου ήταν άμεση και επέμεναν στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προσλήψεων αναπληρωτών από τους υφιστάμενους πίνακες, όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη μόνιμου διορισμού εκπαιδευτικών καθώς από το 2010 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή φύγει από την υπηρεσία περισσότεροι από 16.000 και έχουν πληρωθεί μόλις 278 θέσεις ενώ τέθηκε και το θέμα αύξησης του μισθού του πρωτοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού του οποίου οι αποδοχές είναι αρκετά χαμηλές (764 €) με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μαζικές παραιτήσεις τους από ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες, μηνιαίες, οικονομικές ανάγκες τους.

Η κ. Μακρή, μετά το τέλος της συνεργασίας, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη της χαρά, τιμή και υποχρέωση να συνεργάζεται με μαχητικούς, άξιους, υπεύθυνους και με τεκμηριωμένο λόγο συνδικαλιστές και θα επιδιώκει την όσο το δυνατόν συχνότερη και στενότερη συνεργασία τους, δεσμεύθηκε δε, πως θα προωθήσει στο μέτρο των κοινοβουλευτικών δυνατοτήτων της, όλα τα δίκαια και σοβαρά αιτήματα, που της τέθηκαν, στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που, όπως έχει αποδειχθεί, πολλές φορές είναι πάντα θετική, στις χρήσιμες και τεκμηριωμένες προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.