Το Σωματείο Εργαζομένων ΑΓΕΤ καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε κι όπως αναφέρει: Από τον Απρίλιο του 2026 οι συλλογικότητες καταγγέλλουν δημόσια την Περιφέρεια για πλημμελείς ελέγχους στην ΑΓΕΤ και δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της. Το ερώτημα είναι απλό και εύλογο, γιατί η Περιφέρεια δεν δημοσιοποιεί αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε; Γιατί δεν παρουσιάζει δημόσια και τα αποτελέσματα της ολφακτομετρικής μελέτης Σαμαρά ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι πραγματικά δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα; Η σιωπή δεν διαλύει την αμφισβήτηση· την ενισχύει. Θα περίμενε κανείς από έναν ακαδημαϊκό Περιφερειάρχη να επιλέγει τον δρόμο της επιστήμης, της διαφάνειας και της τεκμηρίωσης. Αντί γι’ αυτό, η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι αφήνει χώρο στον λαϊκισμό και στις εντυπώσεις να κυριαρχούν έναντι των αποδείξεων και αυτό τον αδικεί. Οι πολίτες δεν χρειάζονται συνθήματα. Χρειάζονται αλήθεια, στοιχεία και απαντήσεις.

Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2026 06:42
Κόσμος

Βόρεια Κορέα: O Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τις πλημμύρες που σκότωσαν 4.000 ανθρώπους






Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να εκτελεστούν έως και 30 αξιωματούχοι για την υποτιθέμενη αποτυχία τους να αποτρέψουν τις εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη Βόρεια Κορέα το καλοκαίρι και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιμ δήλωσε στο πρακτορείο Chosun ότι 20 έως 30 άτομα με εξουσία στη Βόρεια Κορέα διώχθηκαν για διαφθορά και παράβαση καθήκοντος, με το κράτος να τους καταδικάζει τελικά σε θανατική ποινή. «Έχει διαπιστωθεί ότι 20 έως 30 περιφερειακά στελέχη στην περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες εκτελέστηκαν ταυτόχρονα στα τέλη του περασμένου μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι που εκτελέστηκαν δεν αναφέρονται ονομαστικά στο δημοσίευμα, ωστόσο επισημαίνεται ότι ο Κανγκ Μπονγκ-Χουν, γραμματέας της επαρχιακής κομματικής επιτροπής της επαρχίας Τσαγκάνγκ από το 2019, ήταν μεταξύ των στελεχών που αποπέμφθηκαν από τον Κιμ σε έκτακτη συνεδρίαση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Ο βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης Λι Ιλ-γιού δήλωσε στo τηλεοπτικό δίκτυο Chosun ότι, μετά τη συνάντηση με τον Κιμ οι αξιωματούχοι στην επαρχία ανησυχούσαν ότι σύντομα θα έχαναν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για τις εκτελέσεις δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητα μέσα. Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι ο Κιμ διέταξε να «τιμωρηθούν αυστηρά» οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Τσαγκάνγκ τον Ιούλιο, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Ο Κιμ εθεάθη τον περασμένο μήνα να επιθεωρεί τις πληγείσες περιοχές και να συνομιλεί με κατοίκους, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες για την ανοικοδόμηση των πλημμυρισμένων γειτονιών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε στραφεί επίσης κατά της Νότιας Κορέας για τις εκτιμήσεις της σχετικά τον αριθμό των νεκρών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

 

 

Με πληροφορίες από τη New York Post