Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024 23:10
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Οικογένειες σε απόγνωση – Δράματα αποκαλύπτει η εισαγγελική έρευνα για παιδιά που δεν πάνε σχολείο






Ανθρώπινα, οικογενειακά δράματα έφερε στο φως της δημοσιότητας η εισαγγελική έρευνα για παιδιά, που παραμένουν μακριά από το σχολείο και η τύχη τους αγνοείται, διαδικασία που άρχισε με αφορμή τους αρνητές του κορωνοϊού

Στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελές Πλημμελειοδικείου Βόλου βρέθηκαν χθες δύο μητέρες ηλικίας 26 και 45 ετών αντίστοιχα, που τα παιδιά τους δεν παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο για λόγους δυσκολιών προσαρμογής και υγείας.
Καμία από τις δύο δεν μπορούσε να αποδείξει τα προβλήματα με τα κατάλληλα πιστοποιητικά έγγραφα. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους στον γιατρό, ενώ αμφότερες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε καμία δικαιολογία για την αμελή συμπεριφορά που επέδειξαν και τις καταδίκασε και τις δύο. Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, θα μπορούσαν να είχαν μεριμνήσει τα
παιδιά τους να παρακολουθούνται από γιατρούς κοινωνικής δομής του Δήμου Βόλου ή του Νοσοκομείου.

Στην πρώτη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 300 ημερήσιων μονάδων με το δικαστήριο να οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι της κατηγορούμενης ήταν προσχηματικοί. Στην περίπτωση που δεν θα καταβάλει τη χρηματική ποινή, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 60 ημερών.

Στη δεύτερη γονέα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή 3ετίας με το δικαστήριο να της αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Η εισαγγελέας έδρας ήταν κατηγορηματική ότι οι έχοντες την επιμέλεια φοίτησης ανήλικων τέκνων θα πρέπει να μεριμνούν για την εποπτεία της φοίτησης, όπως θα πρέπει να μεριμνούν για τη σίτιση των παιδιών, τις ομαλές γενικά συνθήκες διαβίωσής
τους, που είναι προαπαιτούμενα για έχουν τη γονική μέριμνα.

Μάλιστα το δικαστήριο αποφάσισε για την περίπτωση της 56χρονης, να υπάρξει κοινωνική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσής της και εποπτεία για τα θέματα άσκησης της επιμέλειας.

Σόκαραν οι απολογίες

Η 26χρονη απολογούμενη στο δικαστήριο σημείωσε ότι η κόρη της εγγράφηκε κανονικά στα νήπια φέτος, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής. Τόνισε ότι από την πρώτη μέρα που πήγε στο σχολείο έκλαιγε και έκανε εμετό. Η ίδια προσπαθεί συνέχεια να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα που υπάρχει από πέρυσι και της στέρησε ολόκληρη τη σχολική χρονιά, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Αργησε, όμως, όπως παραδέχτηκε, να πάει το παιδί σε ψυχολόγο καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Η πρώτη επίσκεψη έγινε μόλις στα μέσα Ιανουαρίου κι αυτό επειδή φίλη της ανέλαβε να τη βοηθήσει και να της καλύψει τα έξοδα. Σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις γιατί δεν μερίμνησε νωρίτερα να πάει το παιδί σε ψυχολόγο απάντησε ότι αντιμετωπίζουν με τον σύζυγό της προβλήματα με το σπίτι και τους έχουν κάνει κατάσχεση.

Δεν είχε όμως τι να απαντήσει στο δικαστήριο για ποιον λόγο δεν απευθύνθηκε σε κάποια κοινωνική δομή του δήμου ή στο Νοσοκομείο Βόλου.

Από την πλευρά της η 45χρονη είπε ότι μεγαλώνει μόνη της την κόρη της η οποία είναι ηλικίας 7 ετών και πάει στην Γ’ Τάξη του Δημοτικού, χωρίς καμία βοήθεια από τον πρώην σύζυγό της. Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο, φιλοξενούνται από ξαδέρφη της και για να εξασφαλίζει τα προς το ζην προσέχει τη θεία της που είναι κατάκοιτη.

Το παιδί της διαμαρτύρεται συχνά για προβλήματα υγείας και η ίδια δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πάει στους γιατρούς. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταπείσει το παιδί να συνεχίσει τα μαθήματά του στο σχολείο που παρακολουθούσε κανονικά μέχρι πέρυσι, αλλά η μικρή κλαίει συνεχώς για διάφορους λόγους υγείας και δεν θέλει να πάει, με την ίδια να
αδυνατεί να του επιβληθεί.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ