Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 11:03
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Καθολική συμμετοχή λιμενικών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας






Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το λιμεναρχείο Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι λιμενικοί διαμαρτυρόμενοι για την αποψίλωση των υπηρεσιών της περιοχής ευθύνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου. Αφορμή νομοσχέδιο υπό διαβούλευση που οι διατάξεις του για τις μεταθέσεις θα είναι καταστροφικές για τις υπηρεσίες αλλά και τους λιμενικούς. Πέραν των κινητοποιήσεων οι λιμενικοί θα ενημερώσουν και τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας να συμβάλλουν και να αλλάξουν σημεία του νομοσχεδίου.

Στο Λιμεναρχείο του Βόλου θα έπρεπε να υπηρετούν 70-80 άτομα και τώρα υπηρετούν 60 καθώς ήδη το 10% των λιμενικών έχουν αποχωρήσει με μεταθέσεις ενώ είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει πίσω στο Βόλο λιμενικός, παρά μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών. Από το 2014 δε μέχρι σήμερα η δύναμη του λιμενικού μειώθηκε κατά 50%.

Όπως επισήμανε ο Κώστας Κυράνης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος, οι λιμενικοί για χρόνια δεν κινητοποιούνταν παρά τα όποια προβλήματα, συ λογιζόμενοι την κρίση που περνούν όλοι οι Έλληνες. Όμως από το το 2014 και μετά βιώνουν μια κατάσταση συνεχών μεταθέσεων και αποψίλωσης των υπηρεσιών της περιοχής που έχει προκληθεί από τη μείωση των οργανικών θέσεων το 2014 και τον Καλλικράτη, με αποτέλεσμα  να έχουν αποψιλωθεί τόσο η  κεντρική υπηρεσία του λιμεναρχείου Βόλου αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες τόσο στην περιοχή μας όσο και στις Β. Σποράδες, στη Λάρισα και στην Φθιώτιδα. «Και ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις από την πλευρά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας ότι θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, τώρα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν στις μεταθέσεις των στελεχών του λιμενικού σώματος, που θα είναι απόλυτα καταστροφικές τόσο για τις υπηρεσίες αλλά και για τους συναδέλφους»

Ο κ. Κυράνης παρατήρησε όμως ότι η συμπλήρωση των θέσεων αφορά μόνο το Ανατολικό Αιγαίο και ελάχιστες για την περιοχή ενώ συγχρόνως δημιουργείται ανισονομία καθώς οι περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου  φαίνεται να παρουσιάζουν ποσοστό στελέχωσης κοντά στο 50%, οπότε αυτομάτως εμείς εδώ λογιστικά φαινόμαστε ως υπεράριθμοι.

«Ταυτόχρονα περνάνε διατάξεις στις οποίες προβλέπονται έκτακτες μεταθέσεις με άμεση μετακίνηση προς το ανατολικό Αιγαίο, χωρίς να υπάρχουν τα κριτήρια κοινωνικής φύσεως που προβλέπονται από το ΠΔ μεταθέσεων των λιμενικών. Δηλαδή  συνάδελφοι με οικογένειες, τρίτεκνοι, με μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ, θα αναγκαστούν να φύγουν την επόμενη μέρα. Και το χειρότερο είναι ότι άνθρωποι που κατάγονται από  την περιοχή μας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν».

Τι ζητούν

Οι λιμενικοί ζητούν την απόσυρση των διατάξεων αυτών , να γίνουν ισότιμα και σύμφωνα με τις ανάκγες οι  νέες προσλήψεις, διότι ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις ταυτόχρονα δεν φαίνεται ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέες προσλήψεις, άρα μιλάμε για επίλυση του προβλήματος εκ των έσω.

«Επίσης επειδή το θέμα των μεταθέσεων έχει να κάνει με το ποιοι συμμετέχουν στη διαδικασία και δυστυχώς σε αυτή συμμετέχουν οι περιοχές του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, της Ηπειρωτικής Ελλάδας που θεωρούνται υπεράριθμες, αλλά όχι οι υπηρεσίες της Αττικής, που λογιστικά φαίνονται το 2014 ότι δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως. Οπότε καταλαβαίνετε όλο το βάρος πέφτει σε εμάς».