Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024 14:05
ΒόλοςΤοπικά

Βόλος: Έκανε πλιάτσικο σε καμένο εργοστάσιο από τις φωτιές του Αυγούστου – Στη φυλακή 30χρονος


Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών χωρίς αναστολή καταδικάστηκε χθες στο αυτόφωρο 30χρονος στον Βόλο, κάτοικος Αλιβερίου, ο οποίος μαζί με δύο ανήλικους ανιψιούς του ξεσήκωσαν κάθε μεταλλικό αντικείμενο από κατεστραμμένο εργοστάσιο βιβλιοδεσίας στο Σέσκλο, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Η κλοπή έλαβε χώρα την Τρίτη 19/9, ενώ ο δράστης εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε από το βιντεοληπτικό υλικό του κλειστού κυκλώματος καταγραφής του εργοστασίου, ενώ συνελήφθη μία μέρα αργότερα.

Όπως κατέθεσε χθες ο ιδιοκτήτης της πληγείσας επιχείρησης, ο ίδιος αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις στην κάμερα, ενώ όταν πήγε ο ίδιος στον χώρο βρήκε τις εγκαταστάσεις γυμνές από κάθε σχεδόν μεταλλικό αντικείμενο και ειδοποίησε την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης και οι βοηθοί του δεν άφησαν τίποτα, ακόμη και σε σημεία του εργοστασίου όπως οι τουαλέτες που είχαν εν μέρει διασωθεί από την φωτιά.
Ανάμεσα στο πλήθος των απολεσθέντων περιλαμβάνονταν από πόρτες αλουμινίου, μέχρι τα «πατάρια» των κολλητικών μηχανών, εργαλεία και εξαρτήματα μηχανημάτων, όπως συνολικά 18 κομπρεσέρ, δύο αέρος και τα υπόλοιπα ως κομμάτια μηχανών, αντικείμενα που η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 7.000 ευρώ.
«Το εργοστάσιο είναι καμένο ολοσχερώς, έχει χαρακτηριστεί κόκκινο και είναι προς κατεδάφιση. Από τότε που κάηκε είχαν μπει άτομα άλλες δύο φορές και είχα ειδοποιήσει την ασφάλεια. Αυτή είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει. Όλα αυτά που πήραν μεταφέρονται εύκολα στα χέρια και χωρούν σε ένα φορτηγάκι» είπε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ζήτησε αποζημίωση ή επιστροφή των κλεμμένων.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του χθες ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, υποστήριξε πως τα μεταλλικά αντικείμενα τα οποία πήρε ήταν απλά λαμαρίνες και όχι μηχανήματα, ενώ είχαν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες εκτός του χώρου του εργοστασίου, τα οποία είχε «πάει στον παλιατζή αλλά τα ζήτησα πίσω για να σας τα δείξω».
Ισχυρίστηκε επίσης πως βρέθηκε εκεί τυχαία για πρώτη φορά και δεν γνώριζε από πριν πως υπήρχε εργοστάσιο στο σημείο.

Σε ερώτηση της έδρας αν έχει καταδικαστεί στο παρελθόν, ισχυρίστηκε πως μόνο ως ανήλικος. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του αποκαλύφθηκε αναληθής, καθώς είχε στο ενεργητικό του αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπή, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 7 ετών.

Λόγω του βεβαρυμμένου ποινικού του παρελθόντος, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών χωρίς αναστολή, με δικαίωμα έφεσης χωρίς αναστέλλουσα δύναμη, και οδηγήθηκε στην φυλακή, καθώς το δικαστήριο τον θεώρησε επικίνδυνο να τελέσει και πάλι τα ίδια αδικήματα σε περίπτωση αναστολής της ποινής του.