Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:13
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Βαλβίδα εκτόνωσης στο lockdown: Ποια μέτρα θα «χαλαρώσουν» το Σαββατοκύριακο -Οχι σε εφησυχασμό λένε οι ειδικοί






Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά το σταδιακό λελογισμένο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων σε μία προσπάθεια αποσυμπίεσης της δύσκολης καθημερινότητας που έχει φέρει το lockdown για τον κορωνοϊό, αλλά και της κόπωσης των πολιτών.

Ηδη από το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η χαλάρωση κάποιων μέτρων όπως η κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων (για τον κωδικό 6 που ισχύει τώρα) και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα στις 9).

Την ίδια στιγμή όμως οι λοιμωξιολόγοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους και στις επαφές που έχουν, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει εδώ και η μεταδοτικότητά του είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποια μέτρα θα χαλαρώσουν από το Σαββατοκύριακο

Ηδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τις προσαρμογές στα μέτρα σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αύριο αλλάζει το ωράριο κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα ή άθληση. Ειδικά από τη στιγμή που ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις κρίνεται θετικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν αλλαγές από το προσεχές Σάββατο.
Μέχρι τώρα για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να κλειδώσει είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ.

Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Σε κάθε περίπτωση, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση θέλει να πάει με μικρά και σταθερά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς και το πρώτο βήμα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Η πιθανότερη ημέρα επαναλειτουργίας στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής είναι η Δευτέρα, όπου το άνοιγμα φυσικά θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

Προς άνοιγμα ωστόσο πάνε και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ και τα δικαστήρια αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το επόμενο βήμα, από τις 29 Μαρτίου, αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με αρχικά με τη μέθοδο του click away, κάτι το οποίο έχουν τονίσει σε κυβέρνηση, αλλά και οι ειδικοί, πως αποτελεί προτεραιότητα και τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν τα σχολεία και αμέσως μετά η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.

Ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή ανησυχητικές ήταν και χθες οι ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, αφού για μια ακόμη μέρα τα κρούσματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δέχεται αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ ήταν 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οχι σε εφησυχασμό λένε οι ειδικοί

«Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί», δήλωσε ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ.Παυλάκης, ερωτηθείς για το lockdown και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορωνοϊό». Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα». «Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, “τελειώσαμε”». Σύμφωνα με τον γιατρό, «τα μέτρα δουλεύουν, δεν γίναμε Πορτογαλία».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν», είπε εκτιμώντας πως «υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση».
Ο γιατρός επέμεινε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορωνοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. «Να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτίθεται», είπε σχετικά. «Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».
Για το τότε άνοιγμα δε πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Θωμαΐδης: Υψηλός αριθμός κρουσμάτων και την επόμενη εβδομάδα

Οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων σοκάρουν, ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.

«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη», τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους, σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1.000%», ανέφερε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν από το δεύτερο κύμα», υπενθύμισε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική, είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση», διευκρίνισε.

Δημόπουλος: Καθημερινά πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων…».

Σκουτέλης: Κίνηση υψηλού ρίσκου η μερική χαλάρωση των μέτρων

Από την άλλη, επιφυλακτικός ως προς τη μερική χαλάρωση των μέτρων εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, κάνοντας λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου.

«Τα μέτρα δεν έχουν έως τώρα πετύχει, όχι γιατί ήταν άσχημα και κακά προγραμματισμένα αλλά γιατί δεν εφαρμόστηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Θέμα 104,6» επισημαίνοντας παράλληλα την κόπωση που υπάρχει στον κόσμο.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr