Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:04
ΒόλοςΤοπικά

Θύμα απάτης 60χρονος από τις Σποράδες – Του πούλησαν αγροτικό από το…Πακιστάν!






Κατέβαλε ποσό 1.400 ευρώ για αγροτικό αυτοκίνητο, που δεν παρέλαβε ποτέ. Άλλη μία απάτη μέσω διαδικτύου καταγράφηκε με θύμα αυτή τη φορά 60χρονο κάτοικο νησιού των Βορείων Σποράδων. Ο παθών είδε μαϊμού αγγελία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και επικοινώνησε με τον άνδρα που την είχε αναρτήσει, καθώς ενδιαφερόταν άμεσα να αγοράσει αγροτικό αυτοκίνητο.

Κατέβαλε προκαταβολή 200 ευρώ και στη συνέχεια του ζητήθηκαν και άλλα χρήματα. Ο επιτήδειος επικαλέστηκε ότι χρειαζόταν ποσό 1.200 ευρώ για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία της πώλησης και όταν συνάντησε άρνηση, καθώς ο παθών δεν είχε άμεσα τα επιπλέον χρήματα που του ζητήθηκαν, προσφέρθηκε να… τα καταβάλει ο ίδιος και στη συνέχεια να του επιστραφούν.

Εστειλε πλαστό πιστοποιητικό κατάθεσης χρημάτων και έτσι απέσπασε το προαναφερόμενο ποσό. Οταν ο παθών επικοινώνησε μαζί του για την παραλαβή του αυτοκινήτου είπε ότι θα καθυστερούσε μία εβδομάδα λόγω της πανδημίας. Εκτοτε τον απέκλεισε από τις επαφές του και το κινητό του τηλέφωνο.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά από προσφυγή που έγινε τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περαιτέρω προανάκριση προέκυψε ότι το τηλέφωνο του απατεώνα ανήκει σε Πακιστανό, ενώ ο λογαριασμός απ’ όπου έγινε η λήψη των χρημάτων σε δύο γυναίκες.

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να διενεργήσει έρευνες παραγγέλνοντας προκαταρκτική εξέταση. Στόχος είναι να διαπιστωθούν τα στοιχεία των γυναικών που εμφανίζονται στον λογαριασμό. Διερευνώμενο αδίκημα είναι η απάτη.

Οι απάτες με πρόσχημα την πώληση προϊόντων παίρνουν μεγάλες διαστάσεις με την αυξημένη χρήση του διαδικτύου. Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί. Επισημαίνει ότι οι επιτήδειοι αναρτούν ή αναζητούν αγγελίες στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία προϊόντων ή οχημάτων και εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι ως αγοραστές, αποστέλλουν το χρηματικό αντίτιμο του προϊόντος που υποτίθεται ότι θα αγοράσουν (π.χ. μέσω e-banking, paypal κ.λπ.), χωρίς να το παραλάβουν ποτέ ή παραλαμβάνουν άλλο, ευτελούς αξίας, ενώ, ως πωλητές, πείθονται από τους δράστες ότι έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που πούλησαν. Οι απατεώνες συνήθως επιδεικνύουν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, όπου αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων.

Πείθουν τα υποψήφια θύματά τους να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος, κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής. Ακολούθως τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν, μέσω του κωδικού, το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, στην πραγματικότητα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές πάντοτε για τα περιστατικά ακόμη και όταν έχουν πέσει θύματα απόπειρας εξαπάτησης.