MobileΘεσσαλίαΚΟΡΥΦΑΙΕΣΛάρισα

Τάζουν στους Λαρισαίους πολιτικό αεροδρόμιο – Δεν είναι πρωταπριλιάτικο!

Πολιτική φιγούρα ανασυρμένη από τις αλήστου μνήμης εποχές του 1950 και του 1960, με ιδιαίτερη αναφορά στις ταινίες της εποχής, θυμίζει ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, που εν όψει εκλογών μιμούμενος το θρυλικό και ανεπανάληπτο «και παιδιά θα σας κάνωμεν» έταξε και πολιτικό αεροδρόμιο στους Λαρισαίους!

Συγκεκριμένα μιλώντας το Σάββατο σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων έκανε λόγο για «την εξυπηρέτηση cargo πτήσεων με τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγα Μάχης εξετάζει η κυβέρνηση»

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κόκκαλης «η εξυπηρέτηση τουλάχιστον σε πρώτη φάση εμπορικών (cargo) πτήσεων, δεν αποτελεί απλά ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας όχι μόνον στη Λάρισα, αλλά στη δυτική Θεσσαλία, μέχρι και τη γειτονική Πιερία. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξη.

Κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες σποραδικές ενέργειες για την προώθηση του ζητήματος χωρίς αποτέλεσμα. Εμείς πιστεύουμε πως στην παρούσα οικονομική συγκυρία και υπό το τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το διεθνοποιημένο εμπορικό περιβάλλον, η δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης της Λάρισας και της Θεσσαλίας με το εξωτερικό, αποτελεί ζωτικής σημασίας προϋπόθεση προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είμαστε σε συζητήσεις πρωτίστως με την τοπική κοινωνία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία. Ευελπιστώ πως μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας της κυβέρνησης, να έχουμε θετικές εξελίξεις.

Σε συνδυασμό δε, με τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ λίγο έξω από τη Λάρισα, κατανοεί κανείς τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και τους νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες που ανοίγονται».

Αντίδραση της Αντιπεριφερειάρχη

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλη για τους τρόπους λειτουργίας αεροδρομίου για cargo πτήσεις, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη αναφέρει τα εξής:

«Αφενός οι πτήσεις cargo είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι του Δημοσίου, ενώ η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου έχει ήδη προβλεφθεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Αυτό που για εμάς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πραγματικότητα και όχι προεκλογικό τέχνασμα, είναι αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από την εταιρεία APELLA, η οποία θα εδράζεται δίπλα ακριβώς από το πολιτικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για βάση επισκευής αεροσκαφών, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, σε έκταση 40 στρεμμάτων και με δημιουργία 250 θέσεων εργασίας, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εγκρίνει και να προωθεί το επενδυτικό σχέδιο.

Δεν μπορώ να εκλάβω τις δηλώσεις του κ. Κόκκαλη παρά ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Υπάρχει ήδη οικονομοτεχνική μελέτη για το ενδεχόμενο κατασκευής πολιτικού αεροδρομίου στη Λάρισα που απέδειξε τους λόγους που δεν μπορούσε να κατασκευαστεί, από το 2004. Εξάλλου το αεροδρόμιο της 110 πτέρυγας μάχης έχει στρατηγική θέση για το ΝΑΤΟ, πράγμα που απαγορεύει να συνυπάρξει με πολιτικό αεροδρόμιο. Επίσης συστήνω σε όποιον για προεκλογικές σκοπιμότητες επιθυμεί να δημιουργεί αντανακλαστικά αντιπαλότητας χωρίς να παραθέτει κανένα στοιχείο, να απευθύνει μια ερώτηση στο…ΝΑΤΟ, για το εάν μπορεί το συγκεκριμένο αεροδρόμιο να αναπτύξει και δραστηριότητες πολιτικού χαρακτήρα».

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com