Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 14:45
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή σήμερα – Τι θα αποφασίσουν για απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση






Το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης της επιτροπής των ειδικών η οποία θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει η επιτροπή και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί η εφαρμογή τους τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι:

-παράταση μία ώρας στο ωράριο κυκλοφορίας
-άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση
-να επιτραπούν περισσότερα άτομα στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις (πιθανώς 200 αντί για 100 άτομα που ισχύει σήμερα).

Τα παραπάνω μέτρα ενδέχεται να κλειδώσουν από σήμερα, μετά τη σύσκεψη των ειδικών, οι οποίοι παρόλα αυτά θα συνεκτιμήσουν και την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση του κόσμου στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού.

Σε ποιες περιοχές χτίστηκε το πρώτο τείχος ανοσίας

Προβληματισμό προκαλεί η διστακτικότητα και η αναβλητικότητα πολλών Ελλήνων έναντι του εμβολιασμού. Παρόλα αυτά οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πρώτα τμήματα του τείχους ανοσίας θεμελιώθηκαν και πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί η αντοχή τους το επόμενο διάστημα, έναντι και νέων πιθανών μεταλλάξεων.

Καθώς οι τουρίστες εισέρχονται στη χώρα με μαζικότερο ρυθμό, η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο, καθώς κάποιες περιοχές  έχουν επιτύχει ποσοστά εμβολιασμού πάνω από 80% ενώ άλλες κάτω από 25%.

Ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, κυρίως τα νησιά, βρίσκονται μια ανάσα ή έχουν κατακτήσει το τείχος ανοσίας, ενώ άλλες παραμένουν μακριά από τον στόχο εξαιτίας της συμπεριφοράς των πολιτών οι οποίοι ακόμα και τώρα αρνούνται, ή διστάζουν να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης που χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα – όπως η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Δράμα και οι Σέρρες – παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη, μικρό ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία».

Σημαντική μείωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και εισαγωγών

Σημαντική θεωρείται πλέον η υποχώρηση που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όσον αφορά στην εξέλιξη του επιδημικού κύματος στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε επίπεδα που φτάνουν περίπου τα 550 από Τρίτη σε Τρίτη. Ενδεικτικά, την Τρίτη 25 Μαΐου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια ανερχόταν σε 2.433, την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας σε 1.886, ενώ σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.339 νέα κρούσματα, συνέπεια 55.912 διαγνωστικών ελέγχων (18.395 μοριακοί και 37.517 rapid).

Σε αντίστοιχα αξιόλογη μείωση βρίσκονται και δύο από τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, -οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές- σημειώνοντας σήμερα πτώση κατά σχεδόν 100 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (381 οι διασωληνωμένοι από 482, 127 οι εισαγωγές από 221). Από την άλλη πλευρά, σε παρόμοια επίπεδα παραμένουν, δυστυχώς, οι απώλειες συμπολιτών μας, οι οποίες ανήλθαν σε 30 το τελευταίο 24ωρο.

Η διασπορά, πάντως, φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά. Η Αττική καταγράφει σήμερα 672 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 211 στο κέντρο της Αθήνας, 120 στα δυτικά του λεκανοπεδίου, 107 στον Πειραιά, 103 στα νότια προάστια, ενώ διψήφιοι είναι οι αριθμοί σε βόρειο και ανατολικό τομέα και δύο λοιμώξεις εντοπίστηκαν στα νησιά. Ενδεικτική, μάλιστα, της αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι και η μείωση κατά 45% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί μας ανησυχεί η Ξάνθη

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για τις επτά από τις 11 περιοχές ελέγχου. Στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα, το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ σε παρόμοια επίπεδα (-31%) κινούνται Λάρισα και Βόλος, που σήμερα σημείωσαν 58 και 25 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα. Επίσης, σημαντική πτώση στο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη (-50%).

Η μοναδική περιοχή ελέγχου των λυμάτων που αυτή την εβδομάδα παρουσίασε αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν η Ξάνθη. Παρά το γεγονός ότι το +9% δεν θεωρείται από τους ειδικούς αξιόλογη μεταβολή, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με τα 10,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην περιοχή και τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ξάνθη αποτελεί μία από τις περιοχές που συντηρούν την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σε ποιες περιοχές έχουν ανοσία λόγω προηγούμενη μόλυνσης

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Ροδόπη μόλις το 25,36% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και αντίστοιχα στην  Ξάνθη το 25,52%. Εντούτοις, ένας παράγοντας που πιθανόν να ενδυναμώνει την «ασπίδα» έναντι του κοροναϊού στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι και το ποσοστό ανοσίας που έχουν επιτύχει πολίτες έπειτα από φυσική μόλυνση από τον SARS-CoV-2, το οποίο μάλιστα υπολογίζεται ιδιαίτερα αυξημένο. Αντίστοιχα, χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται στην Ευρυτανία (24,78%), στην Αιτωλοακαρνανία (27,34), στη  Λάρισα (28,30%) στην Αρτα (28,03%), στη Φωκίδα (28,26%) και στην Ηλεία (28,29%).

Αντιστρόφως ανάλογα, με τις μηχανές στο κόκκινο φαίνεται να λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά: «Πρωταθλήτρια» παραμένει η περιφερειακή ενότητα Κύθνου, όπου το 83,99% των κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με τη Μήλο (77,14%), τη Θήρα (61,39) και την Ανδρο (60,59%) να ακολουθούν. Ψηλά στην κατάταξη είναι και η Ιθάκη που έχει σπάσει το φράγμα του 60%, την ώρα που με ταχείς ρυθμούς προς την ανοσία οδεύουν οι κάτοικοι της Καρπάθου (56,14%) και της Μυκόνου (54,85%).

Στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επιπλέον, το ψυχολογικό όριο του 50% έχουν ξεπεράσει η Θάσος (53,44%), η Λευκάδα (51,85%) και οι Σποράδες (51,24%). Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική χώρα τη θετική διαφορά κάνουν η Θεσπρωτία (45,93%) και η Καστοριά (40,69%).

Η κατάσταση στην Αττική

Στην πυκνοκατοικημένη Αττική, πάλι, όπου συγκεντρώνεται το 35,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχει εμβολιαστεί κατά μέσο όρο με τουλάχιστον μία δόση το 36,85% των πολιτών.

Ωστόσο, τα δεδομένα της εξειδικευμένης εφαρμογής του iMedD Lab χαρτογραφούν τις αντιθέσεις. Αναλυτικότερα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, όπου έχει εμβολιαστεί το 63,51% ενώ πάνω από 40% εμβολιαστικής κάλυψης έχει επιτευχθεί στον Κεντρικό και τον Δυτικό Τομέα. Αντίθετα, στον Νότιο Τομέα το ποσοστό ανοσίας δεν ξεπερνά το 35,51%, με τα αντίστοιχα ποσοστά να χαρακτηρίζονται ως απογοητευτικά για τον Πειραιά (24,49%), την Ανατολική Αττική (18,8%) και τη Δυτική Αττική (17,93%).

Το εμβόλιο της Pfizer φτάνει και στα νησιά

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή εμβολίων mRNA της Pfizer και στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μεταξύ των νησιών που θα παραλάβουν τα εν λόγω σκευάσματα βρίσκονται η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος, η Λευκάδα, κ.α., οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, προκειμένου να οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον από το υπουργείο Υγείας.

Με δεδομένη, λοιπόν, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την αισθητή βελτίωση των δεικτών της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο εκτάκτως και αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα σε μία σειρά θεμάτων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων.