MobileΚΟΡΥΦΑΙΕΣΜαγνησίαΤοπικά

Συναγερμός στη Μαγνησία για κίνδυνο πυρκαγιάς: Η πιο επικίνδυνη μέρα του καλοκαιριού

Στον ύψιστο βαθμό επιφυλακής έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανά τη χώρα, καθώς η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τους χάρτες και τις εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας, χαρακτηρίζεται ως η πιο επικίνδυνη στη διάρκεια του καλοκαιριού, για την εκδήλωση πυρκαγιών. Η Μαγνησία βρίσκεται σε κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ αρκετοί άλλοι νομοί ακόμα έχουν «βαφτεί» με κίτρινο χρώμα, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης σοβαρός.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, με διαδοχικά μηνύματα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και την αποστολή μηνυμάτων από το 112, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν αυξημένο κίνδυνο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κατά τη σημερινή ημέρα προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, δύο στοιχεία που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Συνεδρίασε το Συντονισιτκό

Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι και ενημέρωσε σχετικώς τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις ομάδες εθελοντών. Το Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών και Συντήρησης της Π.Ε Μαγνησίας &Σποράδων έθεσε τον στόλο οχημάτων και μηχανημάτων σε πλήρη ετοιμότητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον βάσει της εγκυκλίου 2195/2015 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σήμερα Παρασκευή.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotec-tion.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας: Γρ. Πολιτικής Προστασίας 24213 52464, 24213 52459.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αποφάσισε και ανακοίνωσε την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων σήμερα Παρασκευή.

Μετά από πρόταση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας στο Εκτακτο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας η εν λόγω απαγόρευση θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και συγκεκριμένα από 8 το πρωί έως τις 8 αύριο το πρωί.Η εν λόγω απαγόρευση ισχύει ιδιαίτερα για τις δασικές εκτάσεις της Κουκουβάρας, της Γορίτσας και της περιοχής από τον Βρυό ώς την Παλιά Μιντζέλα.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ασχολούνται με τη συντήρηση τον καθαρισμό και λοιπές εργασίες στις προαναφερόμενες περιοχές καθώς και των μελών εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλειαο φειλόμενης σε εργασίες στην ύπαιθρο. Το γενικό μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν στα νησιά των Σποράδων,

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων μετακινήθκαν, αργά χθες το βράδυ, 10 πυροσβεστικά οχήματα και δύο επιπλέον αυτοκίνητα για off road κινήσεις έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων – κυρίως σε Σκιάθο και Σκόπελο- κρίθηκε αναγκαία, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία, σήμερα (Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου) οι Σποράδες βρίσκονται σε Δείκτη Κατηγορίας Κινδύνου 4.

Τα πυροσβεστικά οχήματα μεταφέρθηκαν στις Σποράδες από τον Βόλο, αφού ναυλώθηκε το οχηματαγωγό “Σκιάθος Εξπρές” και εκτέλεσε έκτακτο δρομολόγιο από το λιμάνι της πόλης.