MobileΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Μπουκώρος: «Αξιες εμπιστοσύνης οι ένοπλες δυνάμεις μας»

«Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανιστόρητες νεοθωμανικές προκλήσεις και την απίστευτη επιθετικότητα, απαιτείται αρραγές εσωτερικό μέτωπο», τόνισε σήμερα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, απαντώντας σε τοποθετήσεις ορισμένων εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Παρεμβαίνοντας, στη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση σύμβασης τουριστικής συνεργασίας με τη Σερβία, απευθυνόμενος προς όλες τις πτέρυγες υπογράμμισε ότι «αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακούγονται απόψεις. Απόψεις θα ακούγονται. Στο Κοινοβούλιο θα συζητάμε. Είναι όμως  σημαντικός παράγοντας το εσωτερικό μέτωπο». Χαρακτήρισε ακόμα ως σημαντικό παράγοντα το διπλωματικό τοίχος που χτίζει η επιτυχία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Βεβαίως, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης καλώς υπογράφουμε τη Συμφωνία με τη φίλη χώρα Σερβία. Και το ομόδοξο, βεβαίως, παίζει ρόλο. Όπως επίσης, παίζουν ρόλο και οι ιστορικές σχέσεις της σύγχρονης, αλλά και της πρόσφατης ιστορίας μας», ανέφερε ο Χρήστος Μπουκώρος, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, με προβληματισμό παρακολουθούμε την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία για ασκήσεις ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο με πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Με αγωνία περιμένουμε να δούμε, αν αυτές οι ασκήσεις θα είναι μια τουρκορωσική σύμπραξη ή θα είναι απλά ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού. Σε κάθε περίπτωση, οι φίλοι και οι σύμμαχοι φαίνονται στην πράξη και όχι στα λόγια.

Όλα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ψυχραιμία και προσοχή. Και βεβαίως, θα πρέπει να δούμε, ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι συνδράμουν αυτήν την ώρα. Έχει διαφανεί σε έναν βαθμό μέχρι αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα διαφανεί και στο άμεσο μέλλον. Στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν βεβαιότητες, όπως και στην πολιτική άλλωστε. Η κάθε φίλη και σύμμαχος χώρα, ομόδοξη ή όχι, στα δύσκολα χτίζει συμμαχίες και φαίνεται αν είναι πραγματικά φιλική χώρα.

Η Ελλάς είναι κράτος δημοκρατικό, οργανωμένο και ισχυρό. Αν ο νέο-Σουλτάνος πιστεύει ότι έχει να κάνει με διαλυμένα βασίλεια τύπου Λιβύης ή και άλλων γειτονικών χωρών, κάνει λάθος.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες όλοι σε αυτήν την αίθουσα εμπιστευόμαστε, το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι η χώρα διαθέτει αποτρεπτική ισχύ, η οποία αυξάνεται διαρκώς και είναι ικανές να προασπίσουν θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Σε αυτό θέλουμε να είναι βέβαιος ο ελληνικός λαός και όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Νομίζω ότι σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε και με το αρραγές εσωτερικό μέτωπο να ενισχύσουμε αυτήν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, χτίζοντας παράλληλα και μέσω των Συμφωνιών που συζητάμε σήμερα -και της συγκεκριμένης με τη Σερβία και τις προηγούμενες πριν λίγη ώρα με την Κύπρο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Κίνα- την ιδέα ότι η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να χτίζει συμμαχίες, όχι μόνο στα δύσκολα, αλλά διαχρονικά, γιατί είναι κράτος πολιτισμένο, δημοκρατικό ισχυρό».

Απάντηση για την προμήθεια μασκών

Στην ίδια παρέμβαση, στο μεταξύ, ο Χρήστος Μπουκώρος απάντησε στους ισχυρισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης περί τριών εταιρειών οι οποίες θα προμηθεύσουν με μάσκες το ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι το έργο έχει εκχωρηθεί στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), η οποία έχει δημοσιεύσει τον σχετικό πίνακα. Συνολικά, όπως είπε, πρόκειται για 13 ελληνικές εταιρείες και όχι τρεις και ουσιαστικά δεν έχει αποκλειστεί καμία.

«Ασφαλώς, κάποιες εταιρείες είναι μεγαλύτερες και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προμήθειας μασκών, άλλες είναι μικρότερης δυναμικότητας και προμηθεύουν μικρότερο αριθμό μασκών. Πάντως, καμία ελληνική εταιρεία δεν αποκλείστηκε. Αυτό θέλω να είναι καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.