Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023 13:13
ΜαγνησίαΤοπικά

Σύγκρουση τρένων: To πόρισμα της ΕΔΕ στο Νοσοκομείο Βόλου για την αναρρωτική στον επιθεωρητή του ΟΣΕ


Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, που φέρνει στη δημοσιότητα το protοthema.gr, ο διευθυντής Νευροχειρουργικής υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας, της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και της παράβασης των κανόνων της Ιατρικής Δεοντολογίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επιδεικνύοντας άριστα αντανακλαστικά, όπως και χθες, που διέταξε την ΕΔΕ, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η η ΕΔΕ και παρέλαβε το πόρισμα στα χέρια του έδωσε εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη να διαβιβαστεί αμελλητί στην ανακριτική αρχή.

Τι διαπιστώνεται για τον Διευθυντή

Σύμφωνα με το πόρισμα ο κ. Χαυτούρας κατέθεσε σήμερα το πρωί στον διενεργούντα την ΕΔΕ. Κλήθηκε να καταθέσει ενόρκως εχθές αλλά αιτήθηκε και έλαβε αναβολή για σήμερα.

«Από την ένορκη εξέταση του Νικολάου Χαυτούρα προκύπτει ότι ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητά του. Δέχθηκε στο ιατρείο του τον εν λόγω, ενώ από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο και θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ λόγω του κατεπείγοντος είτε στα Εξωτερικά Ιατρεία» διαπιστώνεται στο πόρισμα.

Επιπλέον, παρατίθεται σημείωμα από το Βιβλίο Εισερχομένων Περιστατικών των Εξωτερικών Ιατρείων, με το γραφικό χαρακτήρα του κ. Χαυτούρα, στο οποίο αναγράφεται το εξής: «Αναφερόμενη οσφυοισχιαλγία με ιστορικό βαριάς κάκωσης μετατραυματικό κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφό μου να τη γράψει. Από τον συνάδελφό μου κ. Μανιώτη. Χαυτούρας Νικόλαος, Διευθυντής Νευροχειρουργικής (υπογραφή και σφραγίδα)».

«Ως εκ τούτου αυτή καθαυτή η αναγραφή στο βιβλίο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αποτελεί πλήρη απόδειξη της ανακόλουθης και επιλήψιμης συμπεριφοράς του Διευθυντή, ο οποίος παρέκαμψε τις κείμενες διατάξεις και διαχειρίστηκε το περιστατικό με ιδιαίτερη και ελεγχόμενη και παρά τον νόμο διαδικασία και έδωσε εντολή στον υφιστάμενό του να χορηγήσει αναρρωτική άδεια ενός μηνός» καταλήγει το πόρισμα.

eggrafo1
eggrafo2
eggrafo3
Η κατάθεση του επικουρικού νευροχειρουργού

Ο επικουρικός γιατρός που υπέγραψε τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας παραπέμπεται πειθαρχικά για αμελή εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Στην κατάθεσή του ο κ. Μανιώτης αναφέρει τα εξής: «Δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου, κ. Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια επειδή δεν έχει εξωτερικά ιατρεία την Πέμπτη 2 Μαρτίου και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Μάλιστα ο γιατρός εξηγεί τα βήματα που ακολούθησε ώστε να είναι σαφής η καταγραφή του ασθενή στο σύστημα του νοσοκομείου. «Ενημέρωσα και τη νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια και όταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ. Νικολάου από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επίσκεψης στο ιατρείο και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια όπως προβλέπεται».
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com