Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη θητεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2026 οι οπλίτες – φαντάροι θα κάνουν τη θητεία τους μόνο στον Στρατό Ξηράς και όχι στο Πολεμικό Ναυτικό ή την Πολεμική Αεροπορία. Το enikos.gr απαντά σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται.
Συλλεκτική αξία αποκτούν οι φωτογραφίες όσων είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν τη θητεία τους σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, αφού από το 2026 όσοι κατατάσσονται θα είναι αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς, φορώντας αποκλειστικά την φαιοπράσινη στολή.
Από πότε ισχύει η Νέα Θητεία
Από 1η Ιανουαρίου 2026 όλοι οι οπλίτες θα κατατάσσονται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς. Όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει την «θητεία ευκαιρία αντί της θητείας αγγαρείας», που είχαμε παρουσιάσει εκτενώς στο enikos.gr.
Ουσιαστικά, οι ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου 2025 θα είναι και οι τελευταίες για το ΠΝ και την ΠΑ.
Όχι. Αν και υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση σε τουλάχιστον 12 μήνες θητείας, προς το παρόν ισχύει η διατήρηση της 9μηνης θητείας στην παραμεθόριο και τα νησιά του Αιγαίου και 12μηνης στην ενδοχώρα.
Τι αλλάζει στις αμοιβές;
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξάνεται η μηνιαία αποζημίωση των Οπλιτών, σαν βάση υπολογισμού, στα 100 ευρώ – από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα – για όσους υπηρετούν στα παραμεθόρια και στα νησιά του Αιγαίου και 50 ευρώ στην ενδοχώρα. Η αύξηση είναι οριζόντια 1.036,36%. 1.036,36% όσον αφορά τα 100 ευρώ. Και 468,18% όσον αφορά στα 50 ευρώ.
Επιπλέον, άγαμος ορφανός από έναν γονέα σήμερα παίρνει 35,22 ευρώ. Με το νέο σύστημα όταν υπηρετεί την Πατρίδα, θα παίρνει 150 ευρώ. Ενώ όποιος έχει ένα παιδί, σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα παίρνει 200 ευρώ.
Τι θα γίνει με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία
Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς ερώτηση του enikos.gr, όποιες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ανάγκες για κάλυψη επίγειων θέσεων – πχ φυλάκια και ασφάλεια – θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς το ΓΕΕΘΑ, που θα έχει τον γενικότερο συντονισμό της κατανομής.
Πώς θα επανδρώνονται τα πλοία του Στόλου
Η απόφαση είναι να ενισχυθούν με Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και οι αρμόδιες ομάδες – όπως Ειδικών Επιχειρήσεων – από τον Στρατό Ξηράς. Με απλά λόγια, μη ναυτικές δουλειές θα καλύπτονται από τον Στρατό. Το αντίστοιχο και για την Αεροπορία. Δε θα ξαναυπάρξουν στελέχη της ΠΑ που θα έχουν την ευθύνη φύλαξης των βάσεων.
Γιατί δε θα υπηρετούν πλέον σε ΠΝ και ΠΑ;
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία είναι όπλα πλήρους συνθέσεως και στον καιρό ειρήνης.
«Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε ή σχεδόν οποιοσδήποτε υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία δεν υφίστατο την βασική εκπαίδευση και μόλις τέλειωνε την θητεία του, χανόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Εξαφανιζόταν από την δυνατότητα της εφεδρείας. Με δεδομένη την δική μας πληθυσμιακή σύνθεση αυτό δεν είναι δυνατόν να μείνει έτσι. Άρα, λοιπόν, η δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να επανεκπαιδεύονται όλοι οι Έλληνες που θέλουν να το κάνουν, στο πλαίσιο του νομοθετήματος για την εφεδρεία, το οποίο επίσης θα έρθει το φθινόπωρο, είναι απολύτως απαραίτητη για να σχεδιάσουμε την δυνατότητα αποτροπής».
Θα υπάρξουν εξαιρέσεις;
Ναι, θα υπάρξουν εξαιρέσεις αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις που οι επαγγελματικές τους δυνατότητες επιβάλλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό ή στην Αεροπορία. Αυτό αφορά συγκεκριμένα σε καπετάνιους περισσότερο αλλά και σε μηχανικούς αεροσκαφών. Θα είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Υπολογίζεται ότι ως τον Σεπτέμβριο θα δοθεί στην δημοσιότητα ακριβώς ποιες ειδικότητες θα είναι αυτές.
Γιατί αποφασίστηκε τώρα αυτό;
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα Επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ αξιολόγησαν τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τον πόλεμο στο Ισραήλ. Διαπίστωσαν ότι η εφεδρεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση των μαχών επί του πεδίου και μπορεί να αποτελέσει game changer.
Επιπλέον, βάσει του δημογραφικού προβλήματος, διαπιστώθηκε ότι οι μονάδες του Στρατού Ξηράς χρειάζονται υψηλά ποσοστά επάνδρωσης, που αναμένεται να τα επιτευχθούν βάσει και των συγχωνεύσεων μονάδων και κλεισίματος επιπλέον στρατοπέδων.
Αλλάζει κάτι στη διατροφή των οπλιτών;
Αλλαγές έρχονται και στην ποιότητα του φαγητού που θα παρέχεται στους οπλίτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Πρόκειται να γίνουν αλλαγές στον σύγχρονο κανονισμό τροφοδοσίας, τυποποίησης και λογοδοσίας επί της τροφοδοσίας, τον οποίο επεξεργάστηκαν τα Επιτελεία και το ΓΕΕΘΑ. Στόχος αποτελεί η βελτίωση της διατροφικής αξίας.
Η εφαρμογή του θα είναι ευθύνη του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού. Θα υπάρξει και ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί.
Όπως επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας: «Δεν είναι δυνατόν η ποιότητα του φαγητού να μην είναι αυτή η οποία να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά που υπηρετούν την Πατρίδα, να εκτελούν την υπηρεσία τους. Δεν μπορεί το φαγητό να παράγεται – δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει – για να πετάγεται στα σκουπίδια. Και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες που υπηρετούν την Πατρίδα φορώντας τη στολή να διατρέφονται από τα ΚΨΜ».
enikos.gr