MobileΠολιτισμόςΤοπικά

Στον Βόλο οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος ανεβαίνουν την ερχόμενη Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στις 19:30 οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θωμά Γκάγκα.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης 2021 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στον προγραμματισμό καλοκαιρινών δράσεων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε αρχαιολογικούς χώρους μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού.

Η παράσταση θα ανέβει επίσης στον αρχαιολογικό χώρο Νέας Αγχιάλου στις 4 Αυγούστου στις 19:30 και στις 7 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας στις 21:15.

Οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, έργο αινιγματικό και βαθιά υπαρξιακό, αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο και σύγχρονο, συμπυκνώνουν την αέναη σύγκρουση του ανθρώπου με την αναπότρεπτη μοίρα του. Σε πλαίσιο ψυχαναλυτικών αποχρώσεων «κλειστού χώρου», οι συναισθηματικές εξάρσεις, οι άλλοτε βροντώδεις δονήσεις των ηρώων συμπορεύονται με το αδιαμφισβήτητο κύρος των θεών.

Είναι ένα από τα πιο αδικημένα έργα του Σοφοκλή, διδάσκονται, κατά πάσα πιθανότητα ανάμεσα στο 457 και το 430 π.Χ.

Κεντρικός άξονας του έργου είναι το πεπερασμένο της ανθρώπινης συνείδησης. Ο άνθρωπος αδυνατώντας να συλλάβει το «όλον», βλέπει μία μόνο πλευρά του πραγματικού.

Η άγνοια εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν τον πλήρη έλεγχο των επιλογών τους και αποκτούν συνείδηση της μοίρας τους μόνο όταν πια είναι πολύ αργά.

 

Η πλοκή

Το έργο αφορά στη Δηιάνειρα που περιμένει στην Τραχίνα την επιστροφή του συζύγου της Ηρακλή. Η αγωνία της επιτείνεται λόγω των σημαδιακών χρησμών που αφορούν στη ζωή του ήρωα. Εάν ο Ηρακλής επιστρέψει στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, τότε τα πάθη του θα λάβουν τέλος.

Η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας διαλύεται, όταν τα χαρμόσυνα νέα φτάνουν στη Δηιάνειρα. Ο Ηρακλής επιστρέφει νικητής. Μαζί του φέρνει, ως τρόπαια της νίκης του, αιχμάλωτες από την Οιχαλία, την πόλη που κυρίευσε και κατέστρεψε. Ανάμεσα σε αυτές, όμορφη και αινιγματική παρουσία θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δηιάνειρας. Η αποκάλυψη ότι η αιχμάλωτη είναι η βασιλοπούλα Ιόλη και ότι ο Ηρακλής εξαιτίας του πάθους του γι’ αυτήν κατέστρεψε την Οιχαλία, αναστατώνει τη Δηιάνειρα. Στην προσπάθειά της να ξαναζωντανέψει τον έρωτα του Ηρακλή, στέλνει δώρο στον άντρα της χιτώνα αλειμμένο με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Ομως, χωρίς να το ξέρει, το δώρο της αντί για τον έρωτα του Ηρακλή, θα επιφέρει τον οδυνηρό του θάνατο.

Οι παλιοί χρησμοί για μια ακόμη φορά θα αποκαλύψουν το ακριβές τους νόημα, μετά από την επαλήθευσή τους

Στη σκηνοθεσία είναι ο Θωμάς Γκαγκάς, ενώ στη μετάφραση ο Κ. Χ. Μύρης, στη δραματουργική επεξεργασία η Χριστιάννα Μαντζουράνη, στην επιμέλεια κίνησης η Αριάδνη Παπαπαναγιώτου και στη μουσική DNA οι Aλέξανδρος Χρηστάρας – Μιχάλης Νιβολιανίτης.

Τα κουστούμια κατασκεύασε η Πέννυ Τσομπανάκη, ενώ τα σκηνικά οι Αργύρης Ζήσης – Θανάσης Ματσαγγιάς.

Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται στο www.ticketservises.gr, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com