Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:15
ΜαγνησίαΤοπικά

Στο αρχείο η δίκη για τη Μαγνησιακή Πίστη – Απαλλάχτηκαν και οι 23, καθώς δεν είχε υποβληθεί έγκληση






Απαράδεκτη κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η δίκη κατά των 23 μελών των διοικητικών συμβουλίων της Μαγνησιακής Πίστης τη χρονική περίοδο2003 – 2013, οι οποίοι κατηγορούνταν για απιστία στην υπηρεσία από κοινού, κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες για πρώτη φορά μετά από αναβολές, όμως τελικά το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η υπόθεση έπρεπε να μπει στο αρχείο, καθώς σύμφωνα με τη νομική διάταξη 405 του νέου Ποινικού Κώδικα σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα πρέπει να υπάρχει έγκληση.

Σύμφωνα με την εν λόγω νομική διάταξη, το αδίκημα της απιστίας κατά τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Ωστόσο, στο δικαστήριο δεν υποβλήθηκε έγκληση από το νυν διοικητικό συμβούλιο της Μαγνησιακής Πίστης εντός του χρονικού διαστήματος των 4 μηνών που προβλεπόταν, ούτε και υπήρξε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά από προκαταρκτική εξέταση. Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με την απόφασή του στις 15 Φεβρουαρίου 2019 έκανε αποδεκτή την πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών και παρέπεμψε τα 23 μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πιστωτικού Συνεταιρισμού, που είναι Ν.Π.Ι.Δ., με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Βάσει του άρθρου 390 του νόμου 4619/19του Ποινικού Κώδικα, «όποιος κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης προκαλεί εν γνώσει βέβαιη ζημία στην περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη), τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι έτη».

Οι 23 κατηγορούμενοι σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα φέρονταν να έχουν ζημιώσει τον Πιστωτικό Συνεταιρισμό με ποσά που ξεκινούσαν από 30.000 έως και πάνω από 1εκατομμύριο ευρώ. Μετά την εξέλιξη, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.